Homme Eestisse saabuvad patsiendid on kõik tsiviilelanikud ning välisministri kinnitusel üsna raskesti haavatud. "Nende ravi siin Põhja-Eesti regionaalhaiglas saab olema tõsine, tõenäoliselt ka pikaajaline", ütles Paet tänasel pressikonverentsil. Konkreetselt pannakse ravikava paika siis, kui nad kohale jõuavad.

Kümme patsienti on välja valinud Eesti arstid koostöös Ukraina kolleegidega. Paeti sõnul on eeltöö selleks kestnud mitu nädalat. Ida-Ukraina konfliktis kannatada saanute ravi korraldamine Eestis toimub Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Ukraina Dneprotpetrovski haigla, siinse Ukraina kogukonna, sotsiaalministeeriumi ning välisministeeriumi koostöös.

Välisministeerium on ka varasemalt toetanud Ukrainast pärit patsientide ravi Eestis – tänavu märtsis saabus Eestisse ravile viis tänavarahutustes kannatada saanud inimest, kellest osad suunati ravile Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse ja osad Haapsalu neuroloogilisse rehabilitatsioonikeskusesse. Patsiendid viibisid Eestis aprilli keskpaigani.

Paeti sõnul sai nende viie haavatu siinviibimine Eestis väga positiivset tagasisidet. "See julgustas meid sellesama valdkonnaga ka edasi liikuma," ütles Paet.

Lisaks haiglaravile ka toiduabi

Välisminister Urmas Paet ütles, et Eesti on jätkuvalt valmis pakkuma Ukrainale igakülgset tuge.

"Me oleme oluliselt suurendanud humanitaarabi poolt Ukrainasse, et aidata neid inimesi, keda konflikti vägivald on kõige otsesemalt puudutanud," sõnas välisminister.

"Lisaks patsientide ravile toomisele oleme praegu ette valmistamas ka toiduabi saatmist, et leevendada Ida-Ukrainast pärit pagulaste olukorda," ütles ta. Paet lisas, et ka järgmise aasta eelarves on Eesti arengukoostöö ja humanitaarabi andmise keskmes Ukraina abistamine.

Ukrainast homme Eestisse saabuvate patsientide toomise ja tagasilennu kulud, samuti ka Eesti-sisese transpordi ja ravi ning taastusravi kulud kaetakse välisministeeriumi eraldatud humanitaarabitoetusega.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on välisministeerium planeerinud sel aastal Ukraina abistamiseks ühtekokku ligi miljon eurot.

Kokku on välisministeerium eraldanud Ukraina tänavarahutustes ja Ida-Ukraina konfliktis kannatanute ravile toomiseks 170 000 eurot (70 000 eurot märtsis ja täiendavalt 100 000 septembris).

Lisaks neile kümnele haavatule, kes homme Eestisse saabuvad, on Paeti sõnul kaitseministeeriumil plaanis võtta Eestisse ravile 15 ukrainlast, kes vajavad taastusravi.