Maasikas kirjutab oma blogis, et eile kogunes Euroopa Liidu alaliste esindajate komitee (COM), kus anti ka lühiülevaade tänase erakorralise justiits- ja siseasjade nõukogu järeldustest.

"Koosoleku ajal tuli ärevaid teateid Schengeni sisepiiride kinnipanekust DE (Saksamaa - toim.) poolt, siis CZ (Tšehhi - toim.) poolt. Kui uudised 140 tähemärgist pikemaks venisid, tulid ka detailid ja nüansid, et päris piiride ega ka ühe piirilõigu päris kinnipanemisest jutt pole. Aga dramaatikat lisas see küll ja loodetavasti ka arusaamist, et Schengeni süsteemi püsimine pole tõesti midagi täiesti kindlat, midagi, mille nimel ei peaks tõsiselt tööd tegema," kirjutab Maasikas.

Peaaegu kõik liikmesriigid olevat Maasika sõnul rõhutanud tänaste sõnumite tähtsust, et tuleb ikka näidata, et tehakse konkreetseid asju kriisi haldamiseks.

"Häda aga selles, et eri LR (liikmesriigid - toim.) asuvad selle kriisi eri servadel ja konkreetsed asjad on ka osalt erinevad. Homme (täna - toim.) läheb kindlasti suuremaks vaidluseks 3 asja üle: 1. ja kõige raskem: kuidas kõik koos jätta muljet, et tegeldakse ka muude asjadega peale konkreetsete pagulastenumbrite ärajagamise ehk tagajärgedega tegelemise? Kuidas anda usutav sõnum, et põhjenduseta EL-i tulnuid hakataksegi päriselt tagasi saatma? Välispiire valvama? Jne 2. Kas COM 08.09 esitatud rändepaketti tervitatakse, võetakse teadmiseks vms, ühesõnaga: kui palju on see edasise töö aluseks? Küsimus puudutab muidugi enim kriisimehhanismi tulevaste suurte põgenike juurdetulekute tarbeks. 3. Kuidas minnakse COM pakutud 120 000 ümberpaigutatavat omavahel laiali jagama. Kas homme üldse minnakse? Kui ei, siis tuleb erakorraline ÜK, veel paksu verd ja süveneb mulje EL-ist, kes kriisiga hakkama ei saa. Aga et minnakse jagama, seda tänase põhjal küll lubada ei julgeks," arutleb Maasikas.

Diplomaat lisab, et õige mitmel liikmesriigil on ühene positsioon: "Praegu ei saa nõustuda enamate pagulaste vastuvõtmisega, punkt. Pole vist vaja lisada, et õhkkond ka nii professionaalses seltskonnas kui Coreper oli tavalisest mõnevõrra pingelisem. Homsest ministrite omast ei taha mõeldagi," kirjutab Maasikas.

Täna kohtuvad Euroopa Liidu 28 liikmesriigi siseministrid, et arutada Euroopa Komisjoni plaani 160 000 pagulase ümberjagamisest liidu sees.

P.S. Maasika blogi väljendab ainuüksi tema isiklikke vaateid ega ole kuidagigi käsitletav Eesti välisministeeriumi või valitsuse seisukohti esitavana.

Jaga
Kommentaarid