Tänavu veebruaris hakkas meedias levima stsenaarium, mille kohaselt astub Andrus Ansip peaministri positsioonilt tagasi, et vahetada kohad Euroopa Komisjoni liikme Siim Kallasega. Kõik läks alguses libedalt - Ansip teatas päev enne vabariigi aaastapäeva enda lahkumisest ning Reformierakond leidis talle Siim Kallase näol kohe asendaja.

Avalikkuse kõrgendatud huviorbiiti tõusnud Kallas aga otsustas järsku, et võtab enda kandidatuuri tagasi. Selline käik lõi eeldusel, et erakonnal oli tõesti plaan Kallas ja Ansip ära vahetada, kõigi asjaosaliste plaanid aga sassi. Erakond pidi leidma endale uue peaministikandidaadi ja senisel peaministril Andrus Ansipil tuli eurovoliniku kohast praegusel hetkel suu puhtaks pühkida.

Õhku jäi aga rippuma küsimus, mida kavatseb Ansip nüüd edasi teha. Delfi esitas Ansipile tema edasiste plaanide kohta küsimuse vaid päev pärast seda, kui Siim Kallas teatas enda loobumisest. "Ei ta ei löönud mu plaane sassi. Olen korduvalt ka siitsamast sellest kõnepuldist öelnud, et siis kui uus valitsus tööle asub, siis seaduse järgi saab minust riigikogu liige ja ma jätkan riigikogu liikmena seni, kuni valijad mind sellesse ametisse usaldavad," ütles Ansip 13. märtsi pressikonverentsil.

Et aga asi täiesti selge ja üheselt mõistetav oleks, küsis Delfi pärast pressikonverentsi peaministrilt veel sellesama küsimuse üle, kuid tollase valitsusjuhi vastus oli täpselt samasugune.

"Jah, ma olen seda ka varem öelnud, et riigikogu liikmeks ma kavatsen kandideerida ja ma jätkan riigikogu liikmena senikaua, kuni rahvas mind sellesse ametisse valib," kinnitas Ansip veelkord.

Täna tuli aga teade, et hommikul kogunenud Reformierakonna juhatus kiitis heaks Andrus Ansipi lisamise europarlamendi valimisnimekirja. Niisamuti ütles Ansip ka ajakirjanike ees, et kavatseb seda teha.

"Jah, ma tahan saada Euroopa Komisjoni liikmeks, kuid europarlamendi liikme mandaat lisab tõenäosust Euroopa Komisjoni liikmeks saamisel," kinnitas Ansip täna ajakirjanikele.

Küsimusele aga, et millal Ansip otsustas europarlamenti kandideerida, vastas mees, et seni peaministri ametis olles ta seda ei kaalunud.

"Ei, see mõte kohe ei tulnud, see mõte on tulnud neil päevil," ütles Ansip ja lisas, et ametisolev peaminister ei saa demokraatlikes riikides kandideerida mitte ühessegi muusse ametisse.

"Teoreetiliselt oleksin ma ju võinud avaldada enda valmidust kandideerida europarlamenti pärast seda, kui ma teatasin tagasiastumise soovist, kuid selleks ajaks olid eelvalimised Reformierakonnas juba toimunud ja eelduslikult oleks pidanud saama peaministriks praegune Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas. Kui tema koht oleks vabanenud, oleks olnud tõenäoline, et sellele kohale oleks pretendeerinud mina. Kuna aga see ametisoleku aeg Eurooa komisjonis oleks jäänud külallt ajutiseks ja lühikeseks, kuni uue komisjoni tööleasumiseni, siis ei oleks olnud mõeldav võtta selleks lühikeseks ajaks palgata puhkust, et siis teha europarlamendivalimisteks kampaaniat," ütles Ansip ajakirjanikele.

Reformierakonna juhatus otsustas täna lisada eelmise peaministri ja erakonna esimehe Andrus Ansipi Euroopa Parlamendi valimiste nimekirja, mille peab kinnitama järgmisel pühapäeval kogunev üldkogu, mis ühtlasi valib suure tõenäosusega erakonna esimeheks uue peaministri Taavi Rõivase.