Eile saatis rahandusministeerium majandusminister Urve Palole järelevalvemenetluse, mille kokkuvõttes seisab, et kehtetuks tuleks tunnistada kogu läbirääkimistega peetud parvlaevahange. Selle järgi tuleks tühistada ka viimane MKM-i otsus, millega kuulutati hanke võitjaks Tallinna Sadam.

Mikseri sõnul on tegemist audiitoritevahelise vaidlusega.

„Tegemist on keerulise hankeprotseduuriga. Ka kaitseministrina olen näinud, et need, kes hanget ei võida, esitavad tihti hanke kohta vaidluse,“ sõnas ta.

„MKM ütleb, et esimese hanke pakkumine ei vastanud hanke tingimustele, kuna hanke pakkumine nõudis mitmes asjas hanke tingimuste muutmist,“ ütles Mikser.

Rahandusministeeriumi menetluses seisab aga, et Leedo firma ehk Väinamere Liinide pakkumus vastas üldjoontes juba esimese hanke tingimustele.

„Antud juhul me teame, et esimese hanke tingimusteks oli näidata ära, et 1. oktoobril 2016 on pakkumine olemas ja 4 nõuetele vastavat laeva. MKM leidis, et pakkumisest ei tulnud välja, et 4 laeva on olemas 3 laeva asemel; samuti et 10 aasta pärast on valmidus need laevad riigile müüa,“ ütles Mikser.

„Minul kodanikuna oleks olnud võrdlemisi keeruline kujutada ette, et taoliste vajakajäämistega oleks saanud tunnistada selle pakkumise nõuetele vastamist. Seda, et see pakkumine selliste vajakajäämistega oleks leidnud avalikkuse ees mõistmist, on veel raskem ette kujutada,“ lisas ta.

„Kas selliste vajakajäämistega oleks saanud pakkumise tunnistada vastavaks või mitte, selle peab see vaidlus selgitama,“ sõnas minister ning lisas, et vaidluses selgub tõde ja saab selgeks, kas tegemist on juriidilise vaidlusega või on seal ka poliitilisi elemente.

„Tegemist on audiitoritevahelise vaidlusega, kus kahe ministeeriumi spetsialistid peavad jõudma selleni, mis on õige ja mis mitte. Hetkel on meil jõudnud üht või teist pidi ajakirjanduse ette kiri, mille on rahandusministeeriumi audiitorid saatnud,“ ütles Mikser ning rõhutas, et mingeid otsuseid pole praeguseks tehtud ning praamihanget pole peatatud.

Mikser märkis ka, et rahandusminister Jürgen Ligi leidis, et ei peaks tänasele valitsuse pressikonverentsile tulema, kuna tal ei ole midagi täiendavat öelda lisaks sellele, mis on avalikuks saanud.

Küsimusele, kas hanke küsimus võiks tekitada valitsuses pingeid Reformierakonna ja sotside vahel, vastas Mikser, et tema süüdistusi kergekäeliselt loopima ei hakkaks, kust keegi raha saab või kellele makstakse.

„Dokument, mis rahandusministeeriumist välja saadeti, ei ole koostatud ega mõjutatud kuidagi minister Ligi seisukohtadest, vaid on audiitorite rutiinne töö. Vastavad spetsialistid MKM-ist annavad sellele omapoolse vastuse,“ ütles Mikser ning lisas, et vaidlus ei tohi saada poliitilist mõjutamist ja sekkumist.

„Selle protsessi käigus saab selgeks see, millise ministeeriumi audiitoritel on õigus.“

Pressikonverentsil osalenud justiitsminister Andres Anvelt ütles, et see osa vaidlusest, mis on seni ajakirjanduse ette jõudnud, on vaid üks fragment juriidilisest tegevusest.

„Kui riigikontroll teeb oma auditit, siis ta teeb terve rea erilisi ettepanekuid ja saadab selle kõik ministeeriumile omapoolse esitluseks,“ ütles Anvelt. „Hetkel me oleme sattunud uurimise keskele, uurija kabinetti, kus me küsime ühelt poolt, kas ta on süüdi, aga me ei tea seda veel.“

Anvelt palus avalikkuselt kannatlikkust. „Mis on ühe poole väited, vajavad teise poole argumentatsiooni nende kinnitamiseks või ümberlükkamiseks.“