"Just noorte tulemusi võrreldes vanemaealistega vaadatakse rahvusvaheliselt – üks asi on keskmine tulemus, aga teine see, kuhu keskmine tulemus liigub. Uuring kinnitas seda, et meie üldharidus on maailmas konkurentsivõimeline," sõnas Valk.

Arvutikasutusoskus on Valgu sõnul uuringu järgi Eesti elanike hulgas aga oodatust madalam. 10 protsenti 15-65-aastastest uuritutest pole kunagi arvutit kasutanud ning kolm protsenti kukkus läbi väga lihtsaid IT-alaseid teadmisi mõõtvast testist. "Probleemilahendusoskus on meil alla osalenud riikide keskmise, noored on aga keskmisel tasemel," selgitas Valk.

Valgu sõnul on Eesti vanemate inimeste IT-alased oskused võrreldes OECD keskmisega üsna head, kuid 40-55-aastaste tulemused jätavad soovida. "Kui inimesel on töö, kus ta peab infotehnoloogiat kasutama ja muud varianti ei ole, siis areneb ka oskus. Näiteks soomlased kasutavad oma oskusi töö tegemiseks rohkem, seal on ka töö keerukam," ütles Valk.

"Küsimus ei ole selles, et meie vanemad inimesed ei suudaks seda kõike teha, meie töökohad ei nõua lihtsalt tihtipeale suure lisandväärtusega töid. Lääne-Euroopas nõutakse töötajalt rohkem oma potentsiaali kasutamist. Samuti on inimestel rohkem julgust riskida," selgitas Valk.

Valk usub, et tööandjad peaksid suunama töötajaid rohkem ennast täiendama. „Küsimus on selles, kui palju on kohalik tööandja valmis töötajasse investeerima, teda ümber ja lisaks õpetama. Meie tööturg on töötajate liikumise suhtes aga väga paindlik - me ei hoia ega koolita inimesi, vaid võtame uue, kui eelmine ei sobi,“ sõnas valk.

"PISA põhjal eeldasime, et põhikooliharidus on Eestis heal tasemel ja nüüdne uuring seda ka kinnitas. Samas oli heaks üllatuseks see, et ka keskharidus on heal tasemel," lisas Valk uuringut kommenteerides.

PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) on OECD ülemaailmne täiskasvanute oskuste uuring, mis o n põhikooliõpilaste oskuste uuringu PISA täiskasvanute analoog. PIAAC oli Eesti jaoks esmakordne võimalus võrrelda meie 16–65-aastaste inimeste peamisi infotöötlusoskusi nii riigisiseselt kui ka teiste riikidega.

PIAAC mõõtis oskusi, mida on tänapäeval edukaks hakkamasaamiseks väga vaja, oskused on õpitavad ning aluseks teiste oskuste omandamisel. Oskusi mõõdeti igapäevaelust pärit ülesannetega, mida tuli lahendada kas arvutis või paberil. Uuringus osales 24 riiki, millest kõik peale Venemaa ja Küprose on OECD liikmed.

Kokku osales uuringus ca 166 000 inimest, Eestist 7632.

Eestis viis PIAAC uuringut läbi Haridus- ja Teadusministeerium koostöös Statistikaametiga. Uuringu läbiviimist rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Sotsiaalfondist programmi „PIAAC-Eesti“ raames.