"Ma ei saa aru ettepanekust piirata näiteks sularaha annetusi. Annetusi erakondadele ei ole üleüldse vaja sularahas teha. Minu meelest ei ole vaja piirata seda, mida pole vaja üldse teha. Samas minu meelest tasuks vähemalt diskuteerimist erakondade rahastamisel ettevõtetele seatud keeld, et kas see on vajalik, kas see on mõistlik või mitte," rääkis peaminister täna riigikogu saadikute küsimustele vastates.

"Kui me võrdleme Euroopa riike omavahel, siis me näeme, et sellised riigid, kus erakondade rahastamine on ettevõtetel keelatud, on vähemuses, ja riike, kus ettevõtetele lubatakse erakondi rahastada on suures enamuses," lisas Ansip.

peaministri sõnul on erakondade rahastamise teema aktuaalne kõikides riikides üle terve maailma.

"Samas tuleb kõigepealt alati püstitada küsimus, mida tahetakse saavutada? Mis on rahastamisskeemi muutmise eesmärk? Ja sel puhul tuleb alati võrrelda ka seda, kuidas Eesti erakonnad, Eesti riigi institutsioonid, parlament, valitsus, kohalikud omavalitsused paistavad silma Euroopa Liidu teiste riikide kontekstis. Tuleks põhjalikult analüüsida, kas pakutavad muudatused viivad meid lähemale nendele riikidele, kus usaldus riigi institutsioonide suhtes on suurem, või viivad pakutavad muudatused meid lähemale nendele riikidele, kus riigi institutsioone ei usaldata," leiab Ansip.

Sel nädalal lõpetati Reformierakonna ebaseadusliku rahastamise kriminaalasi täielikult.

Kriminaalasi algatati peale reformierakondlase Silver Meikari ülestunnistust, et ta on kandnud erakonna arvele raha, mis polnud tema oma ja mille päritolu ta ei teadnud. Meikari sõnul andis talle raha reformierakondlane Kalev Lillo ja seda vahendas justiitsminister Kristen Michal.