Tööandjad leidsid pärast Jürgen Ligi esinemist tehtud avalduses, et töötukassa varade üleminek riigikassasse võib toimuda ainult töötukassa ja riigikassa vahel sõlmitava võlaõigusliku laenulepingu alusel. See aga eeldab töötukassa nõukogu ja rahandusministeeriumi läbirääkimisi ning töötuskindlustuse seaduse muutmist.

„Piinlik pinnu ajamine täis vastuolu“

Sellele teatele vastas rahandusminister Ligi valuliselt. Ta saatis tööandjate juhtidele pärast keskliidus esinemist alljärgneva kirja (kirjaviis muutmata — toim.)

Mehed,
teie avalduse toon ega sisu ei haakunud kuidagi meie eilse arutleluga. (rääkimata et Tarmo (mõtleb Tööandjate Keskliidu juhatajat Tarmo Kriisi — toim.) lubas, et hoiate edaspidi suu kinni). Muud kui ebameeldivusi mulle ikilikult te sellega ei saavutanud, aga eks sõprade valik ole teie teha. Ahjaa, ega tea ju, äkki tekitasite riigile ja töötukassale kahju ära ka, Riigikogus selgub.

Teie tulevased jutud riigi efektiivsusest ei ole enam legitiimsed. Täiesti piinlik pinnu ajamine täis vastuolu. Kui ütlete, et vajate likviidsust, aga olete nõus andma laenu, ei märka, et laen on likviidsusest loobumine. Hoius seda pole. Ega ma originaali hakka lugemagi, aga kui soovitate riigil laenata, siis olemegi oponendid, kui väidate, et riik seab ohtu kassade seaduslikud funkrtsioonid — no siis peate mind pätiks ja poliitiliseks enesetapjaks pealekauba. Mis dialoogist saame siis rääkida!

Krafti (mõtleb Nordea Panga Eesti juhatajat Vahur Krafti — toim.) kirjutama ärritamine on omaette piinlik lugu. Vajalikul hetkel ütlen küll, et ei hoia raha Nordea hoiusel, sest seda kasutab ta mingiks oma asjaks. Kuuldavasti võtab isegi äririske ja põletab oma autos bensiini.
Jürgen

Ligi: „Sõna ei pea, argument pole oluline…“

Palusin rahandusminister Jürgen Ligil selgitada, miks ta Tööandjate Keskliidule pärast tulist kohtumist sellise kirja saatis.

„Nagu näete, on tegu selgelt isikliku kirjavahetusega, aga isikliku kirjavahetuse ühepoolne levitamine, peab tunnistama, on vääriline jätk Kriisi ja Veskimägi viimase poolaasta praktikale, kus sõna ei pea, argument pole oluline ja hea tahte eest karistatakse. Isiklik oli see põhjusel, et nad olid pikki aastaid mu koostööpartnerid, olen nendega palju isiklikult mõtteid vahetanud, nende esinemispalved vastu võtnud ja neid lugupidavalt sotsiaalpartnerina kohelnud ka siis, kui nad on eksinud ja näiteks peaministri avaliku kriitika välja on teeninud. Me oleme ka hiljem suhelnud, aga Töötukassa teemal tülitsemisega on nad kahtlemata kaotanud võimaluse tööandjaid tõhusalt esindada olulistes asjades, sest pärast minu pettumist ei ole neile jäänud tähelepanelikke kuulajaid,“ põhjendas Ligi kirja kirjutamist.

Tööandjate Keskliidu juhataja Tarmo Kriis jättis kirja saamise ja sisu kommenteerimata.