Kaitseminister Šoigu kadus avalikkuse eest 12 päevaks, kuni ilmus neljapäeval vaid mõneks sekundiks venelaste teleekraanidele, osaledes video teel väidetavalt julgeolekunõukogu istungil, võtmata seal kordagi sõna.

"Šoigu sai südameataki pärast seda, kui Putin süüdistas teda karmil toonil Ukraina invasiooni täielikus ebaõnnestumises," kirjutas Geraštšenko oma Facebooki lehel.

Tema väitel on Šoigu praegu "taastusravil Burdenko-nimelises sõjaväehaiglas".

Geraštšenko lisas, et Vene kaitseministeeriumile on antud korraldus jätta avalikkusele mulje, justkui oleks Šoiguga kõik korras. "Tema kadumine mõjutab negatiivselt Vene relvajõudude imagot ja tõsiseltvõetavust," selgitas ta. "Korralduse kohaselt tuleb kõigis kaitseministeeriumi ametlikes kanalites avaldada iga päev fotosid ja tekstimaterjale, näitamaks, et Šoigu juhib ja osaleb sõjalises tegevuses."

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov lükkas neljapäeval ümber teated kaitseminister Šoigu terviseprobleemide kohta ja seletas tema puudumist avalikkuse eest hõivatusega seoses Ukraina „erioperatsiooni” juhtimisega.

„Kaitseministril on praegu palju muresid, nagu te aru saate. Käib sõjaline erioperatsioon. Loomulikult ei ole praegu päris õige aeg aktiivsuseks meedias. See on täiesti arusaadav,” ütles Peskov, kutsudes mitte uskuma teateid Šoigu terviseprobleemide kohta. „Pöörduge kaitseministeeriumi poole.”

Venemaa sõltumatu väljaanne Mediazona analüüsis ühtlasi Šoigu üleeilset „väljailmumist” julgeolekunõukogu istungil ja jõudis järeldusele, et tõenäoliselt oli tegemist lavastusega.

Videot analüüsis Mediazona videotoimetaja Aleksandra Dubrovskaja.

„Võttes arvesse, et kordagi ei näidatud videot koos heliga ja Šoigu oli peidetud nurka (millele nii püüdlikult juhiti meie tähelepanu), võib suure tõenäosusega oletada, et kaadrid Šoiguga võeti lihtsalt ühest eelmisest julgeolekunõukogu videost ja kleebiti nüüdse juurde,” kirjutas Dubrovskaja. (Loe rohkem siit!)

Jaga
Kommentaarid