Videot analüüsis Mediazona videotoimetaja Aleksandra Dubrovskaja.

Venemaa julgeolekunõukogu istungilt läksid telekanali Rossija 1 eetrisse just need kaadrid, kus on näha probleemid kaameraga. Nende häirete iseloomu võib Dubrovskaja sõnul nimetada kummalisteks: esmapilgul tundub, et on probleeme ülekandega. Suure eraldusvõimega kaader haaval vaadates on aga asi rohkem sedamoodi, et operaator suunab kaamera kiiresti Šoigule.

Sellel võib olla kaks seletust, märgib Dubrovskaja. Teoreetiliselt võidi video teha ootamatult alanud nõupidamise alguses ja operaatorile tuli äkki meelde Šoigut filmida.

Teine variant, mida Dubrovskaja peab tõenäolisemaks, on see, et selline efekt lisati järelproduktsioonis, et juhtida vaatajate tähelepanu just sellele nurgale, et kõik kindlasti märkaksid, et Šoigu osaleb.

„Igale inimesele, kes tegeleb montaaži ja järelproduktsiooniga, on teada, et millegi kleepimine televiisori ekraanile, eriti kui kaader ise on staatiline (selles ei ole liikumist), on elementaarne ülesanne,” märgib Dubrovskaja.

Julgeolekunõukogu eelmiste istungite videotes 3. ja 11. märtsist on näha, et Šoigu võttis neist nõupidamistest tõesti osa: on kuulda heli ja näha suurt plaani. Šoigu taust oli seejuures identne eilse taustaga.

„Võttes arvesse, et kordagi ei näidatud videot koos heliga ja Šoigu on peidetud nurka (millele nii püüdlikult juhiti meie tähelepanu lihtsa häirete võttega), võib suure tõenäosusega oletada, et kaadrid Šoiguga võeti lihtsalt ühest eelmisest julgeolekunõukogu videost ja kleebiti nüüdse juurde,” kirjutab Dubrovskaja.

Üldse oli kogu julgeolekunõukogu video montaaž Dubrovskaja sõnul kummaline, sest video koosneb kahest ja poolest kaadrist. Esimene on üldplaan televiisoriga ja teine suur plaan Putinist. Kolmas on sama üldplaan, kus on Šoigu asemel taas must ekraan.

Esimene kaader ei haaku Dubrovskaja sõnul teisega üldse: Putinil on hoopis teine kehaasend ja ta vaatab teise suunda. Kui videol oleks heli, ei saaks seda varjata. Kolmas kaader on aga üldse esimese kaadri algus, märgib Dubrovskaja.

„Miks oli tohutupikast istungist võtta ainult kaks kaadrit? Nähtavasti ei olnud sellest istungist midagi näidata. Või ei tohi,” kirjutab Dubrovskaja.

„Kõige tõenäolisemalt julgeolekunõukogu istung tõesti toimus, ainult Šoigut seal ei olnud. Ta lihtsalt monteeriti televiisorisse, kasutades kaadreid ühest varasemast julgeolekunõukogu istungist. Ja lisati apsakad ning täiesti arusaamatult tegi RIA Novosti veel pildi suuremaks, et vaatajale oleks selge, kuhu vaadata,” lisas Dubrovskaja.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov lükkas eile ümber meedia teated kaitseminister Šoigu terviseprobleemide kohta ja seletas tema puudumist avalikkuse eest hõivatusega Ukraina „erioperatsiooni” juhtimisega.

„Kaitseministril on praegu palju muresid, nagu te aru saate. Käib sõjaline erioperatsioon. Loomulikult ei ole praegu päris õige aeg aktiivsuseks meedias. See on täiesti arusaadav,” ütles Peskov.

Peskov kutsus mitte uskuma meedia teateid Šoigu terviseprobleemide kohta.

„Pöörduge kaitseministeeriumi poole,” lisas Peskov.

Jaga
Kommentaarid