Sotsiaaldemokraatide esimees Jevgeni Ossinovski ütles vahetult enne kohtumist, et sisulist arutelu ei ole sel teemal peetud. "IRL on oma kandidaadi esitanud ja ma arvan, et edasi minemiseks võiks siin positsioone kaardistada. Tänaseks me seda tegelikult teinud ei ole, nii et vaatame, kuidas läheb."

"Eks me peame tõepoolest kolme erakonna vahel kokkuleppe sõlmima, kuidas me seda teemat üldse käsitleme, kuidas me konsensusliku otsuseni jõuame," lisas Ossinovski.

Sotsiaaldemokraatide esimehe sõnul on Rannar Vassiljev vääriline kandidaat Euroopa Kontrollikoja liikmeks, kuid tõenäoliselt arutab erakonna juhatus seda tuleval esmaspäeval.

Kui eelmisel korral, kui otsus Euroopa Kontrollikoja liikme määramisel määrati Kersti Kaljulaidi kasuks, ei olnud tegemist tegevpoliitikuga, (küll aga IRL-i liikmega), siis praegust võimalikku kandidaatide nimekirja vaadates tundub, justkui oleks ametikoht mõeldudki ainult koalisioonierakonna tegevpoliitikule. "Sellel korral on erakondade poolt esile toodud inimesi, kes on poliitikas aktiivsemad olnud, ega see iseenesest ka kuidagi halb ei ole. Kui me mõtleme näiteks Kontrollikojale, kes haldab ja kontrollib Euroopa vahendite kasutamist, siis seal tuleb kindlasti kasuks nii vabariigi valitsuse, riigikogu liikme kui ka omavalitsusjuhi kogemus. Inimesed teavad ka praktiliselt, mida tähendab Euroopa vahendite kasutamine näiteks siin Eestis. See ei ole iseenesest halb, aga kandidaat peab kindlasti olema laitmatu reputatsiooniga. See on loomulikult selge."

Küsimusele, kas ametikohale võiks kedagi väljaspoolt suurt poliitikat esitada, vastas Ossinovski, et valitsus ei ole siin kindlasti seotud, kuid vastutab esitatud kandidaadi eest. "Eks see on selline positsioon, kuhu avaliku konkursi korras ei kandideerita, valitsuse otsustuspädevus on see ettepanek teha. Eks valitsus kaalub erinevaid asjaolusid ja lõpuks ka vastutab selle kandidaadi eest."

Peaminister Taavi Rõivas peab riigikogu liiget Juhan Partsi tugevaks kandidaadiks Euroopa Kontrollikoja Eesti esindajaliikme ametikohale. Seda arvab ka IRL. "Tänaseks ei ole praegusel teemal arutelusid peetud, rääkimata mingisugusest kokkuleppest. Nii et võib olla on mõned inimesed omavahel kahest erakonnast midagi rääkinud, enda arvates midagi kokku leppinud, aga puhtalt formaalselt vastavalt seadusele otsustab seda vabariigi valitsus ja otsustab seda konsensuslikult."