„Riigid peavad 40 000 eesmärgist kinni, kuid tahavad nende jagamises kokku leppida hiljem sel aastal,“ ütles üks Euroopa Liidu diplomaat Reutersile.

Teise diplomaadi sõnul jäävad Euroopa Liidu siseministrid kindlaks 40 000 asüülitaotleja ümberpaigutamises, kuid tegelikud numbrid iga liikmesriigi jaoks määratakse kindlaks teisel kohtumisel detsembriks.

Kahe Euroopa Liidu ametniku sõnul on võetud kohustused 35 000 Itaalias ja Kreekas asuva asüülitaotleja kohta, mida on Euroopa Komisjoni seatud eesmärgist vähem.

Ümberpaigutamisplaani vankumatumate vastaste hulgas on Hispaania ja Poola. Teised riigid on ühe diplomaadi sõnul valmis võtma vähem asüülitaotlejaid kui Euroopa Komisjon on pakkunud või ei ole valmis neid üldse võtma.

Näiteks Poola on valmis vastu võtma tuhat pagulast, kuigi Euroopa Komisjon on neid pakkunud üle 2500.

„Me oleme väga kriitilised ümberpaigutamisplaani suhtes, sest see tekitab tõmbefaktori, mis meelitab rohkem migrante Euroopasse selle asemel, et nende [kodumaalt] lahkumist ära hoida,“ ütles Hispaania siseminister Jorge Fernández Díaz.

Austria on muutunud esimeseks sihtriigiks ja tegeleb kümme korda rohkemate asüülitaotlejatega kui Kreeka ja Itaalia kokku ja see ei saa olla õige,“ kurtis Austria siseminister Johanna Mikl-Leitner.