Viimane hiljutistest öistest kohtumistest oli osalt poliitiline teater, sest kõik osapooled püüavad näidata oma pühendumist kokkuleppele jõudmisele ning vältida süüdistusi suutmatuses krahhi vältida. Tsipras ütles aga taas, et näeb olukorrale lahendust, vahendab Reuters.

„Me otsustasime intensiivistada jõupingutusi alles jäänud erimeelsustest ülesaamiseks ning jätkata, ma usun, kuni lahenduseni tuleva perioodi jooksul,“ ütles Tsipras.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ütles aga enne kohtumist selgelt, et need ei ole mitte tema ega Prantsusmaa president François Hollande, kellega Tsipras peaks läbirääkimisi pidama, vaid kolm võlausaldajaid esindavat institutsiooni – Euroopa Liit, Euroopa Keskpank ja rahvusvaheline valuutafond (IMF).

See seisukoht hiljem ei muutunud. „Nõustuti üksmeelselt, et läbirääkimisi Kreeka valitsuse ja institutsioonide vahel tuleb pidada suure intensiivsusega,“ teatas Saksamaa valitsuse esindaja, kelle sõnul toimus kohtumine konstruktiivses õhkkonnas.

Tsipras rõhutas taas oma „poliitilise“ lahenduse nõudmist. Merkel ja Hollande kinnitavad aga, et koht, kus läbirääkimisi pidada, peaks olema tehniliste ekspertide Brüsseli grupp, mis seejärel taotleks poliitilist toetust eurogrupi rahandusministritelt.

„Ma usun, et Euroopa poliitiline juhtkond mõistab, et me peame pakkuma Kreekale elujõulise lahenduse ning võimaluse naasta turvaliselt kasvu juurde koos sotsiaalse sidususe ja kestliku võlaga,“ ütles Tsipras.