„Kõigepealt on vaja lahendada probleem [rahu kehtestamine Ukrainas], pärast seda arutame, kellel on õigus või kes on süüdi. Ei, püütakse Valgevenet kaasa tõmmata: kirjutame siia [Euroopa Liidu idapartnerluse Riia tippkohtumise lõppdeklaratsiooni], et see on annekteerimine,“ ütles Lukašenka, kelle sõnul ei saa Minsk sellist seisukohta toetada ega taha end siduda „mitte mingisuguste avantüüridega“, vahendab RIA Novosti.

Katseid tõmmata Valgevenet aruteludesse Krimmi staatuse üle hindas Lukašenka sooviks destabiliseerida olukorda tema riigis. Lukašenka lisas, et peab ebaõigeks Moskva tagaselja kritiseerimist Riia tippkohtumisel. „Venemaa ei kuulu idapartnerluse alla. Miks peab Venemaad seljataga materdama, muu hulgas Krimmi eest?“ küsis Lukašenka.

20. mail teatas Reuters diplomaatilistele allikatele viidates, et Valgevene ja Armeenia keelduvad deklaratsioonile alla kirjutamast, kui selles esineb fraas „Krimmi annekteerimine“. Hiljem teatati, et deklaratsioon on vastu võetud ning Leedu president Dalia Grybauskaitė ütles, et „Krimmi annekteerimine“ on selles sees.