Cameron, kelle juhitud konservatiivid on enamikus küsitlustest opositsiooniliste leiboristidega populaarsuselt võrdses seisus, on lubanud Suurbritannia sidemed Brüsseliga uuesti läbi rääkida ja korraldada siis 2017. aasta lõpus referendumi, vahendab Reuters.

Leiboristide endine juht Blair, kes oli peaminister aastatel 1997-2007, ütles, et Cameroni välja pakutud uute läbirääkimiste tekitatavat lühiajalist valu on alahinnatud.

„Mõelge kaosele, mida tekitab võimalus, rääkimata tegelikkusest, et Suurbritannia päriselt lahkubki Euroopast,“ ütles 61-aastane Blair. „Töökohad, mis on kindlad, on äkki ebakindlad; investeerimisotsused lükatakse edasi või tühistatakse; ettearvamatuse rüü ripub Briti majanduse kohal.“

Kui Suurbritannia hääletaks Euroopa Liidust lahkumise poolt, seisaks äritegevus silmitsi kõige suurema ebakindlusega pärast Teist maailmasõda.

„Hääletuse eel tekiks märkimisväärne äritegevuse ebakindlus, aga kui hääletus peaks kalduma väljaastumise poole, algaks kõige pingelisem ärevuse aeg äritegevuses, valikute ümberhindamine ja ebastabiilsus pärast sõda,“ ütles Blair.

Blair väitis, et Cameron andis lubaduse referendum korraldada, et rahustada oma erakonna euroskeptilisi liikmeid ning püüda võita tagasi valijaid, kes on hakanud toetama Euroopa Liidu vastast Ühendkuningriigi iseseisvusparteid (UKIP).

„See teema, mis puudutab, nagu ta teeb, riigi tulevikku, on liiga tähtis, et käsitleda seda niimoodi,“ ütles Blair.