Eile õhtul kogunenud Vabaerakonna juhatus tõdes, et juba poolteist nädalat kestvad koalitsioonikõnelused ei ole andnud tulemusi läbirääkimiste sõlmküsimustes.

Vabaerakonnale on oluline saavutada edu erakondade rahastamise vähendamises ja valimiskuludele lae seadmises;
- muudes demokraatiapaketi ettepanekutes, näiteks avatud nimekirjad, riigikogu fraktsioonitute liikmete õigused jm;
- palgavaesuse vähendamises, mis seisneb tulumaksuvaba miinimumi jõulises tõusus, kasutades vähemalt osalt katteallikana üksikisiku tulumaksumäära tõstmist 2-3 protsendi võrra;
- tööjõumaksude vähendamises viisil, mis ei vähenda haigekassa rahastamist;
- riigireformi ja haldusterritoriaalse korralduse alustes.

Praegu pole sõlmküsimuste lahendamisel läbirääkijad kuigi kaugele jõudnud. "Mida olen püüdnud öelda ja mida ütles Vabaerakonna juhatus, on, et sellisel moel rääkides läbi ja kaardistades eriarvamusi, aga mitte neid lahenedes ja süvenedes samas pikalt detailidesse, ei ole edasi minna vastutustundlik. Riigikogu tuleb varsti kokku, lahendused peaksid olema selleks ajaks valmis, aga suur pilt ja sõlmküsimused on lahenduseta. Alles riigikogu kokkutulemise ajal avastada, et seda koalitsiooni ei tule, on kõigi osapoolte suhtes ebamõistlik," selgitas Herkel seda, miks tuleb tema hinnangul kiirelt edasi minna.

Herkel ütles, et riigireformi osas võib isegi rääkida edusammudest. Reformierakond on küll olnud pikki aastaid omavalitsuste sundliitmise vastu, aga kui haldusreformi tegemisel teha kahetasandiline või 1,5 tasandiline omavalitsussüsteem, kus suurendatakse maakonna tasandi volitusi ja vähendatakse valdade omi, siis pole sundliitmise küsimus ka nii terav.

Erakondade rahastamise küsimuses toetab Vabaerakond rahastamise vähendamist poole võrra. Reformierakonna vahepealne ettepanek erakondade rahastamine riigieelarvest täiesti ära kaotada on Herkeli sõnul hale demagoogiavõte, sest me ei soovi sellist olukorda nagu oli veel mõne aja eest Lätis, kus riik erakondi ei rahastanud ja seega olid erakonnad kohalike oligarhide kontrolli all.

"Kindlasti on kõnelusi vedava Reformierakonna asi näidata, et ka nemad on valmis järeleandmisi tegema," ütles Herkel. Vabaerakond on tema sõnul juba esimese järeleandmise teinud, loobudes relvastatud piirivalve taastamise nõudest.

Seni igapäevaselt toimunud nelja erakonna konsultatsioonid, kus igat erakonda esindab viis inimest, jäävad täna ära. Omavahel räägivad läbi erakondade esimehed, kes üritavad leida võimalust edasi minekuks.