Advokaat Steven Shobat esitas kohtule memorandumi, milles palutakse, et Tsaile määrataks karistuseks juba eeluurimisvangistuses veedetud 22 kuud, viidates muu hulgas karmidele kinnipidamistingimustele.

„Hr Tsai on veetnud viimased 22 kuud karmimates kinnipidamistingimustes kui tüüpiline vang. Esimesed viis kuud hoiti teda Eestis, kui toimus tema väljaandmismenetlus. Seal koges ta karme tingimusi, mis sisaldasid väljapressimise iseloomuga ähvardusi tema vastu teiste vangide poolt. Tema vahistamine sai teatavaks ning fakt, et ta on ärimees (ja arvati, et tal on ligipääs rahale), muutsid ta pidevate ähvarduste sihtmärgiks, et ta annaks raha, ähvardusel, et ta tapetakse või teda vigastatakse tõsiselt,“ öeldakse memorandumis.

Ameeriklased süüdistasid 70-aastast Tsaid USA ekspordikeeldu eirates Põhja-Koreale seadmete müümises, mida saaks kasutada massihävitusrelvade tootmiseks.

"Teda ei koheldud nii hästi, kui oleks võidud," väitis Shobat eelmise aasta oktoobris ning lisas, et tingimused Eesti vanglas "ei olnud ideaalsed". Shobati sõnul ei taha ta sellega väita, nagu oleks kohalikud võimud käitunud pahatahtlikult, vaid et kohapealsed tingimused muutsid Eestis veedetud vangistusaja Tsaile raskemaks.