Olen terve elu olnud Reformierakonna valija, välja arvatud viimased kahed valimised. Põhjus on see, et kuigi mulle meeldib jätkuvalt Reformierakonna visioon ja tulevikunägemus, tunnetan ma, et nad on kaotanud reaalsustaju. Nad ei saa enam aru tavainimese igapäevaelust ehk siis nende inimeste "tõest", keda nad on pikka aega juhtinud. Minu jaoks oli täpp "i" peal intervjuu Siim Kallasega, kes kasutas Eesti elu kirjeldamiseks sõna "heaoluühiskond".

Kui inimesed Reformierakonna praegusest populismist läbi vaatavad, siis nad näevad, et seal ei ole enam sisu. Seal ei ole tegelikku mõistmist ja oma inimestest hoolimist. On vaid soe õhk ja mälestused kunagisest entusiasmist ehitada üles tugev riik. Umbes nagu dotcom buum või kinnisvarabuum.

Hea Reformierakond, püüa kasvõi korraks mõista. Statistika näitab, et 50 protsenti töötavatest inimestest saab kuus kätte 500 eurot või vähem. Mõistate? 500 eurot kuus, selle eest, et töötatakse 40 tundi nädalas.

Püüa korraks tajuda, kuidas mõjub sellisele inimesele kampaania stiilis "kindlalt edasi" - "meil on kõik hästi" - "jätkame samal kursil" - "vähendasime ühe protsendi võrra tulumaksu!"

Nüüd püüa korraks tajuda, kuidas mõjuvad need laused 500 eurot teenivale inimesele, kui nende lausete ütlejad teenivad 3000 kuni 5000 euro suurusi kuupalkasid, mida makstakse nende 500-euroste palkadega inimeste maksudest.

Kas tajud probleemi?

Inimesed ei vaja, et juhid lahendaksid nende eest kõik probleemid ära. Ei taha nad ka politseiriiki ega plaanimajandust tagasi. Küll aga tahavad nad tunda oma juhtide poolt elementaarset inimlikku mõistmist. Ja mitte ainult slogani kujul ning kaks kuud enne valimisi.

Ainult nii saab tekkida tegelik diskussioon ja lahendused sügavatele ja reaalsetele probleemidele. Ainult nii tuleb inimestel tagasi motivatsioon oma riiki toetada, korralikult makse maksta ja ehitada üles midagi vägevat.