2010. aastal ütles president Toomas Hendrik Ilves, et Keskerakonda ei saa lubada riigi valitsusse seni, kuni erakonda juhib Venemaalt parteile raha küsinud Edgar Savisaar.

See polnud esimene ega viimane kord, kui Ilves oli Keskerakonna suhtes väga kriitiline. 18. jaanuaril 2012 teatas Ilves erakorralises telepöördumises, et Hannes Rummu kirjavahetuse varastajad on kurjategijad. Rummu kirjavahetus leiti Keskerakonna kontorist, selle varastamisele õhutamise eest on praegu kohtu all keskerakondlased Priit Toobal ja Lauri Laasi.

"Võõrasse arvutisse sissemurdjad, võõra kirjavahetuse omastajad ja levitajad on kurjategijad. Kuritegelikul viisil, kaaskodaniku põhiõigusi jalge alla tallaval moel saadud kirjade omamisel ja levitamisel ei saa olla mingit õigustust," teatas Ilves tollal.

Aasta tagasi kritiseeris ta jälle Eesti Päevalehes Savisaart, seekord Ukraina tõttu. "Viimati valitsuskõnelustel, peaministri kandidaadi esitamise eel, kohtusin ka Keskerakonna parlamendipoliitikutega. Nende vaade ümbritsevale oli rahvusvaheliselt ja välispoliitiliselt kõigiti vastutustundlik. Meenutagem või Mailis Repsi häid ülevaateid Ukrainast. Need keskerakondlased võiksid 21. sajandi maailma selgitada ka oma esimehele, kes – nagu tema mitmest avaldusest paistab – ei ole vist täpselt kursis, mis Euroopas praegu toimub ja mis Euroopa on," ütles Ilves.

"See erakond, kes kogub kõige rohkem hääli, saab võimaluse esimesena," vahendab presidendi koduleht Toomas Hendrik Ilvese vastust täna Postimehele antud intervjuus, vastates küsimusele, kellele ta annab esimesena õiguse uue valitsuse moodustamiseks.