Idee algatajaks loeb ennast Euroopa Olümpiakomitee, kelle plaani kohaselt hakkavadki analoogilised mängud toimuma iga nelja aasta tagant.

Et salajase hääletuse tulemusena langes esimeste euroolümpiamängude korraldamise vastutus Aserbaidžaanile, plaanib Delfi järgneva poole aasta jooksul korraldajamaal mängudeks ettevalmistamisel pidevalt silma peal hoida.
Euroopa Mänge tutvustab Cannes'is Aserbaidžaani esileedi Mehriban Alijeva

Hakatuseks külastasime Tallinnas resideeruvat aserite suursaadikut Tofig Zulfugarovit, kes meid kohvitassi taga ja muid diplomaatilisi diktaate kõrvale jättes sõbralikult ning samas üksikasjaliselt tutvustas sellega, mis tegelikult juunis aserite pealinnas ja ka saadiku enese kodulinnas Bakuus toimub.

"Eelkõige lubage mul avaldada heameelt, et Delfi nõuks on võtnud kajastada meile ja kogu Euroopa sportlaskonnale nii tähtsaid võistlusi.

Nagu eespool öeldud, toimub meie pealinnas Bakuus tõepoolest ajalooliselt märkimisväärne sündmus: esimesed Euroopa Mängud. Ehkki moraalset vastutust kannab nende puhul eelkõige Aserbaidžaani Vabariik, pean siinkohal rõhutama, et põhiinitsiatiiv mängude korraldamisel langeb eelkõige nn mitteriiklike organisatsioonide õlule, teie riiklikus struktuuris tuntud rohkem mittetulundusühingute nime all.

Meie maa vastav orgkomitee on juba ühendust võtnud kõigi külalisriikide esindustega, et lähenevat spordisuursündmust täiel määral valgustada ja loomulikult tutvustada ka esimeste Euroopa Mängude korraldajamaad Aserbaidžaani.

Küllap langes kaalukauss olümpiakomitee salajasel hääletusel Aserbaidžaani kasuks eelkõige selle tõttu, et just meie vabariigil oli ette näidata eelneva organisatoorse ja ettevalmistava tegevuse tegelik maht. Siia lisandus ka meie maa suhteliselt heal järjel olev majanduslik olukord, millega nii mõnigi teine mängudele pretendeeriv konkurent arvestada ei võinud.

Aserbaidžaanil on lisaks mängude korraldamisele ka palju muud välja tuua. Meie aastatuhandetepikkune ajalugu, siiani säilinud eripärane kulinaaria ehk tõeline Aserbaidžaani köök, sajanditevanune vaibakudumiskunst ning sealt edasi 21. sajandisse ulatuv ajaga kaasaskäiv moodne arhitektuur.

Kasutades juhust, mida pakub mulle praegu Eesti Delfi, pean vajalikuks rõhutada ka meie kahe Euroopa rahva, eestlaste ja aserite üsna pikaealisi kontakte. Alates sellest, et praegugi elab Eestis jõuline ja kultuurialdis aserite kogukond ning ka omaaegse eestlaste kogukonna vanust Aserbaidžaanis võiks lugeda juba sajandi pikkuseks.

Esimesed Euroopa Mängud ei kujuta endast sugugi pelgalt spordisündmust, tegemist on mainimisväärse kultuuritähisega, mis peaks edaspidi lähendama kõikide euroopa rahvaste omavahelist läbikäimist.

Praeguse ja loodetavasti edasiste mitmete Aserbaidžaani-teemaliste kirjutiste põhieesmärk olekski tutvustada meie maad, selle rahvast ja kultuuritraditsioone kaugele, kuid lähedasele Eestile. Ei ole ju saladus, et me mõlemad, aserid ja eestlased, teame teineteisest veel liiga vähe.

Kahandagu nii suvel toimuvad esimesed Euroopa Mängud kui ka Delfis ilmuv kirjutisterida seda kultuurilist võlga.

Lugupidamisega
Aserbaidžaani Vabariigi suursaadik Eestis Tofig Zulfugarov."
Aserbaidžaani Vabariigi suursaadik Tolfig Zulfugarov Eesti Vabariigi 96. aastapäeva vastuvõtul 2014. aastal