Rahvuslased, kes usuvad, et traditsioonilised poola väärtused on ohus, marsivad läbi Varssavi igal aastal Poola iseseisvuspäeval ning neljandat aastat järjest muutus rongkäik vägivaldseks, vahendab Reuters.

Kui kümnete tuhandete osavõtjatega rongkäik oli ületamas silda üle Wisła jõe jalgpalli rahvusstaadioni lähedal, eraldus sellest grupp inimesi.

Nad rebisid maast sillutisekive ja tõid pinke lähedalasuvast bussipeatusest ning loopisid neid politsei pihta.

Politsei vastas kummikuule õhku tulistades ning kasutas veekahureid, millest lasti punaseks värvitud vett.

Kolm meest üritas edasi tungida suurt sinist liiklusmärki kilbina kasutades, kuid löödi samuti tagasi.

Politsei pressiesindaja Mariusz Sokołowski ütles, et üle 200 inimese vahistati, paljud neist juba enne marsi algust, sest neil olid kaasas esemed, mida oleks võinud kasutada relvadena.

Politseinikud piirasid märatsejad Sokołowski sõnul jalgpallistaadioni juures sisse ja võtsid olukorra kontrolli alla. Enamik marssijaid jätkas rahumeelselt teed läheduses toimunud meeleavaldusele.

Mõned poolakad tunnevad, et traditsioonilised väärtused, nagu tugev side katoliku kirikuga ning vastuseis abortidele ja samasooliste abieludele, on Euroopa Liidus ohvriks toodud.

Marsi alguses skandeeriti „Maha Euroopa Liit!“. Üks väike rühm inimesi Chełmi linnast hakkas tegema natsitervitusi, kuid korraldajad sekkusid ja keelasid selle ära.