„Vabakaubandusleping Ukrainaga on ajalooline ja julge samm,“ ütles lepingutele allkirja andnud peaminister Taavi Rõivas. „Sellega on Ukraina rahvas langetanud põhimõttelise otsuse valida läänelik arengutee.“

Ukraina ja Euroopa Liidu vahelise assotsiatsioonilepingu ja vabakaubanduslepingu sõlmimine oli plaanis juba novembris Vilniuses toimunud tippkohtumisel, kuid Ukraina tollane riigipea peatas protsessi, põhjustades riigis ulatuslikud rahutused.

Rõivas lisas, et tänased lepingud kujutavad endast märkimisväärset saavutust kogu Euroopa Liidu idapartnerluspoliitikas.
„Lepingud aitavad kiirendada poliitiliste ja majandussuhete süvendamist Euroopa Liiduga,“ ütles Rõivas. „Nüüd on vaja kiiresti alustada nende ratifitseerimisprotsessi ja ajutist kohaldamist.“

Peaministri sõnul on idapartnerite demokraatlik, majanduslik ja ühiskondlik areng kasulik nii Euroopa Liidule kui partnerriikidele ja see ei kahjusta kellegi huve.

„Naabruspoliitika on Euroopa Liidu üks kõige olulisemaid vahendeid, millega mõjutada uute naabrite arengut - poliitilisi ja majanduslikke reforme, institutsionaalselt arengut ja seadusloomet,“ ütles Rõivas.

Täna on kavas esitada ülemkogule heakskiitmiseks ka otsus Albaaniale Euroopa Liidu kandidaatriigi staatuse andmise kohta. Rõivase sõnul Eesti toetab otsust ning ühines ka juuni alguses 16 liikmesriigi ühiskirjaga Albaaniale kandidaatriigi staatuse andmise toetuseks.