Kasakad tahaksid ehitada Soome ja Eesti piiride äärde kasakakülasid talude ja kirikutega ning hariksid piirivalvamise kõrvalt maad ning kasvataksid hobuseid ja mesilasi, kirjutab Helsingin Sanomat.

„Selline plaan on olemas. On riigi asi otsustada, kas see teoks saab. Soomlastel ei tarvitse meid siiski karta,“ ütles Viiburi ataman, sõjaväepensionär Aleksandr Voronjuk Helsingin Sanomatele. Voronjuki sõnul kaitseksid kasakad ka soomlasi, takistades illegaalsete immigrantide Soome pääsemist.

Voronjuk juhib Viiburisse rajatavat Võborgskaja stanitsa kasakakogukonda.

Venemaal on olemas eriseadus näiteks kasakate armees teenimise kohta ja presidendi administratsioonis on spetsiaalne kasakate asjade nõukogu.

Voronjuki alluvuses on näiteks turvatöötaja Jevgeni Bidnik ja kunstnik Andrei Stavtsev. Nende pered on Viiburisse sattunud endise Nõukogude Liidu erinevatest osadest. Voronjuki kasakasuguvõsa on pärit Kubanimaalt, Stavtsevi oma Amuurimaalt ja Bidniki oma Gruusiast.

„Me oleme täitsa tavalised inimesed ja teeme seda vabal ajal,“ ütleb Bidnik. Voronjuki sõnul toetavad kasakad parasjagu võimul olijat, misõttu on nad president Vladimir Putini selja taga. „Ta on õigeusklik nagu meiegi,“ rõhutab Stavtsev.