Mitmed kandidaadid olid sunnitud taganema Kreeka äärmusvasakpoolsete juhi Alexis Tsiprase ees, kes ei jätnud kasutamata võimalust „katastroofilist kasinuspoliitikat“ hukka mõista ning nõudis „võlaparanoiast“ üle saamist, vahendab AFP.

Konservatiivide kandidaat, kaheksa aastat eurogruppi juhtinud Luksemburgi endine peaminister Jean-Claude Juncker lükkas tagasi Tsiprase väite, et ta ei ole tegutsenud Kreeka parimates huvides.

„Ma tegin aastaid tööd, päeval ja öösel, et hoida ära Kreeka lahkumine eurotsoonist,“ ütles Juncker ning lisas, et on teinud kõik, mis tema võimuses, et aidata hädas olevat riiki ja püüdnud Kreeka rahaasju korda saada.

Paremtsentristlike liberaalide esindaja, Belgia endine peaminister Guy Verhofstadt ei nõustunud Tsiprase väitega, et Lõuna-Euroopa majandusprobleemides on süüdi pangad ja Euroopa Liidu panganduspoliitika.

„Kreekas, Itaalias ei olnud see panganduse küsimus, vaid halva poliitika küsimus teie poliitiliste parteide poolt,“ ütles Verhofstadt Tsiprasele ning kaitses eelarvedistsipliini vajadust Euroopa Liidus.

Ainus naine, roheliste kandidaat Ska Keller ütles, et veelgi rohkem kasinust Euroopa Liidus halvendaks olukorda ning kutsus liikmesriike üles tegema rohkem kestlikesse töökohtadesse ja uuenevatesse energiaallikatesse investeerimiseks.

Euroopa Parlamendi senine president, sotsialistide esindaja Martin Schulz nõustus, et Euroopa Liit tegi vea, kui kärpis ühepoolselt kulutusi, ning tõi esile võitluse maksupettuste ja maksudest kõrvalehoidmise vastu kui parima viisi riikide rahakottide paremaks täitmiseks.

Kolm kandidaati rääkis inglise keeles, Juncker valis prantsuse keele ja Tsipras jäi kreeka keele juurde. Debatti kandis üle 50 telejaama ning paljud raadiojaamad ja veebilehed.