Simm selgitas Delfile, et seekord ei saatnud EL Afganistani mitte tavapärast täiemõõdulist valimisvaatlusmissiooni, vaid kogenud ekspertidest koosnenud hindamismeeskonna.

"Paraku olid olud Kabulis säärased, et töötegemine osutus oodatus keerukamaks. Logistilistel põhjustel ei jõudnud turvameeskonnad õigeaegselt maale - Afganistanis liiguvad vaatlejad soomustatud maasturitega, relvastatud turvatöötajate kaitse all. Samuti toimus 20. märtsil Kabuli kesklinnas Serena hotellis terroriünnak, milles hukkus meie hea kolleeg, National Democratic Institute'i valimisvaatleja Luis Maria Duarte," rääkis Simm Delfile.

Kuigi Simmi meeskond ei viibinud Serena hotellis, vaid palju turvalisemas piirkonnas, siis tõmbasid mõned rahvusvahelised organisatsioonid oma vaatlejad Afganistanist ikkagi ära ning EL vähendas meeskonna koosseisu.

Eesti ekspert sai Kabulis viibida nädalapäevi, kuid hinnanguid valimisprotsessile ekspert praegu anda ei saa, sest see oleks enneaegne ja vastuolus vaatleja eetikaga. Simm rõhutas aga, et täna peaks välja tulema EL hindamismeeskonna esialgne avaldus valimiste asjus, milles räägitakse olukorrast täpsemalt.

Juhul aga, kui Afganistanis peaks tulema teine valimisvoor, on võimalik, et Simm läheb Afganistani tagasi. "Vastav otsus tehakse Brüsselis. Ennast ma seal ohustatuna ei tunne, turvameetmed on piisavad," lisas Simm.

Eesti vaatleja on viibinud EL vaatlusmissioonil pikaajalise vaatlejana ka 2009. aastal Helmandi provintsis ja 2010. presidendivalimiste hindamismeeskonnas valimiseksperdina Kabulis.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutab, et laupäeval Afganistanis toimunud presidendivalimiste eel kardeti Talibani terrorirünnakuid, mis võinuks inimesi hääletamast peletada, kuid valimispäev oli ootustele vastupidi üsna veretu.

Riigi valimiskomisjoni esialgse hinnangu järgi käis 12 miljonist valimisõiguslikust afgaanist valimas koguni seitse miljonit ehk ligi 60%. 2009. aastal toimunud valimistel, mida on palju kritiseeritud, osales kõigest 33% valijaid.

Kuna aga riigi teedevõrk on väga vilets ja turvalisusprobleeme palju, pole valimistulemusi loota niipea. Nende kokkulugemisega võib aega minna isegi kuni kaks kuud.

Tõenäoliselt ei saa ka ükski kolmest peamisest kandidaadist praeguse presidendi Hamid Karzai järeltulijaks kohe esimeses voorus, kus nõutakse vähemalt 50%-list häälteenamust. Seetõttu korraldatakse ilmselt kahe kõige rohkem hääli saanud kandidaadi vahel mai lõpus valimiste teine voor.