Pevkuri sõnul kutsub ta lähiajal kokku ümarlaua, kuhu on oodatud Eesti ajalehtede liit, õiguskantsler ja teised asjasse puutuvad organisatsioonid, et arutada, kuidas oleksid inimeste põhiõigused karistuse kustumise järel siiski paremini tagatud.

„Oluline on, et lisaks avalikkuse huvile kurjategijate nimede vastu, ei jääks inimese kohta karistuse kustumisel üles info, mis võib takistada tema edasist õiguskuulekat elu. Kuidas aga tekitada kõigile osapooltele sobiv lahendus, on edasise arutelu koht,“ ütles Pevkur ministeeriumi pressiteenistuse vahendusel.

Muudatusettepanek puudutas jõustunud kohtulahendis süüdimõistetu nime initsiaalidega asendamist. Eelnõu järgi poleks initsiaalidega asendatud raskemate kuritegude nagu mõrva, inimsuse ja rahvusvahelise julgeoleku vastase, inimkaubanduse, seksuaal-, narko-, riigivastase ja ametialase kuriteo eest süüdimõistetud isiku nime.

Justiitsminister tutvustas täna riigikogule kriminaalmenetluse seadustiku muudatusi, mis muudavad rahvusvaheline koostöö kriminaalmenetluses efektiivsemaks, ühtlustavad kodanike õiguste kaitset Euroopa Liidu liikmesriikides ja tagavad kurjategijate välismaise vara tõhusama konfiskeerimise.

Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) liikmeslehed avaldasid täna avalduse justiitsminister Hanno Pevkuri poolt riigikokku saadetud eelnõu vastu, mille eesmärk on avalikkuse eest varjata paljude kohtus süüdimõistetud kurjategijate nimed.

Täna õhtul teatas EALL, et vaatamata justiitsministri lubadusele, palutakse neil lehtedel, kes pidid avalduse homme või reedel avaldama, see siiski avaldada. EALLi positsioon on see, et asjas saab kindel olla alles siis, kui punkt on eelnõust ka tegelikult välja võetud ja seetõttu jätkatakse plaanitud tegevust.