Reformierakonna juhatus otsustas Rõivase kasuks üksmeelselt. Peaminister Andrus Ansip helistas täna hommikul USAs olevale välisminister Urmas Paetile, kes aga loobus peaministriks pürgimast.

Praegune peaminister Andrus Ansip on teatanud oma tagasiastumisest, uut valitsust ta moodustada ei soovi. Tema järglaseks valitud Euroopa Komisjoni volinik Siim Kallas loobus omakorda täna peaministriks pürgimast, sest ta ei suutnud anda 20 aastat vanadele Eesti Panga aegsetele dokumentidele ammendavat vastust.

Täna peale Kallase loobumisteadet spekuleeriti mitmes meediakanalis ka justiitsminister Hanno Pevkuri kui Reformierakonna uue peaministrikandidaadiga.

Eeldatavalt jätkab Reformierakond Rõivase juhtimisel koalitsiooniläbirääkimisi Sotsiaaldemokraatliku erakonnaga.

Rõivase kinnitusel on Reformierakonna eesmärgiks moodustada enamusvalitsus ja konsultatsioonid sotsiaaldemokraatidega jätkuvad planeeritult homme.

„Selleks, et peaministrikandidaat olla, tuleb kõigepealt jõuda kokkuleppele koalitsiooni moodustamises ja selle nimel kindlasti töö jätkub. See vundament, mis Siim Kallase eestvedamisel on laotud konsultatsioonide käigus, on päris hea vundament, millele edasi ehitada,“ rääkis Rõivas.

„Siim Kallas alustas konsultatsioone Sotsiaaldemokraatliku erakonnaga, kindlasti me läheme sealt edasi ja kui me näeme, et sotsiaaldemokraatidega on võimalik valitsust moodustada, siis see valitsus ka sellisena moodustatakse. Kui me kokkuleppele ei jõua, siis on olukord teistsugune, aga ma praegu oleks siiski optimistlik,“ lisas ta.

„Meil on mõneti erinevad arusaamad selles osas, millised on maksumaksja rahakoti võimalused. Meie soovid kindlasti on edasi minna tööjõumaksude langetamisega, kindlasti me soovime lastetoetuse tõusu selliselt, et suureneks enam nendel peredel, kes riigi tuge enam vajavad ja kindlasti on meil väga tähtsal kohal ka julgeolekuteemad,“ ütles Rõivas.

Autoriteedi väljateenimine

„Me ei ole IRLi ees kunagi ust kinni löönud. IRL küll, tõsi, viimaste väljaütlemistega on ise võtnud mõnevõrra sellise opositsiooniliku hoiaku, aga läheme edasi üks samm korraga,“ rääkis Rõivas.

"Erakorralistest valimistest räägib Keskerakond, kes näeb, et nendega me tõesti läbi rääkida ei kavatse. Keskerakond on see, kes erakorraliste valimiste huvi kõige suuremalt lauale on pannud," lisas ta.

Küsimusele, kui autoriteetne on peaminister, kes on erakonna neljas valik, vastas Rõivas: „Tänasel päeval ja tänasest edasi olen ma Reformierakonna esimene valik ja küllap aeg näitab. Mina usun, et ma võtan seda ametit – esialgu kandidaadi staatust – äärmiselt tõsiselt, ma kavatsen kindlasti seista Eesti inimeste huvide eest ja ma usun, et küllap on võimalik ka autoriteet välja teenida.“

Erakonna juhiks kandideerimise kohta teatas Rõivas, et täna on ta veel Reformierakonna peaministrikandidaat. „Selleks, et mõelda ennast juba peaministriks on veel vara. Me teeme selle nimel tööd, me teeme selle nimel tööd, et Eesti saaks valitsuse ja küllap siis vaatame edasi, et millised on edasised sammud. Küllap te mõistate, et see olukord ei ole mitte ainult teie jaoks uus, vaid see on paljude jaoks uus. Seal hulgas ka minu jaoks. Kindlasti minu pere jaoks ja kindlasti ma sooviks lähemal ajal rahulikult oma perega rääkida.“

Küsimusele Rõivase vanuse kohta teatas ta, et on "Iga aasta järjest vanem!"

Reformierakonna prioriteetideks valitsuskonsultatsioonidel on Rõivase sõnul Eesti riigi julgeoleku kindlustamine, lastetoetuste tõus ja tööjõumaksude alandamine.

Taavi Rõivase CV

Haridus:

2002 Tartu Ülikooli Majandusteaduskond, välismajandus ja turundus
1997 Tallinna Reaalkool

Teenistuskäik:

2012 - ... sotsiaalminister

2011 - 2012 XII Riigikogu, Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees, rahanduskomisjoni liige

2007–2011 XI Riigikogu, rahanduskomisjoni esimees 2009-2011, sotsiaalkomisjoni liige 2007-2009

2005–2007 EV peaministri nõunik

2004–2005 Tallinna Haabersti linnaosa vanem

2003–2004 EV rahvastikuministri nõunik-büroojuhataja

2002–2003 ASi IT Grupp suurklientide haldur

1999–2002 EV justiitsministri nõunik