"Putini-meelne meedia juubeldab: täpselt nagu nad on ise enne väitnud, tapavadki maidanlasid ise provokatiivsetel eesmärkidel omasid," kirjutas Lotman.

Lotman rõhutas, et ei Paet ega Ashton ei seostanud snaipreid üheselt Kiievi uue koalitsiooniga. "Urmas Paet oli häiritud esmajoones sellest, et uus koalitsioon ei kiirusta intsidenti uurima," märkis Lotman.

Viimane asjaolu võib tema sõnul tõepoolest tekitada kahtlusi, kuid see ei ole ainus teadaolev fakt seoses snaipritega Maidanil. Lotmani sõnul on oluline see, mille tõi välja Paet: "inimesi – nii miilitsaid kui ka inimesi tänaval – tapsid ühed ja samad snaiprid."

Lotman märkis omalt poolt, et isegi selles faktis ei saa olla kindel enne kriminalistide ekspertiisi, praegu on see üksnes hinnang.

Olga julgeolek on tõsiselt kompromiteeritud

Lotmani sõnul seostub Paeti ja Ashtoni jutuajamise avalikustamisega üks väga häiriv asjaolu. "Nad mainivad mitu korda oma ühist tuttavat Olgat, kelle isikut on äärmiselt kerge tuvastada," kirjuats Lotman. "Tema julgeolek on nüüd tõsiselt kompromiteeritud."

Lotman märkis, et kui me vaimustume WikiLeaks'idest ja Snowdeni tegevusest, ei mõtle me sellele, et need seavad paljude inimeste elu ohtu.

"Ja ausalt öeldes ei olnud ka mina eriti nendest häiritud. Mis mul teiste riikide salaagentidest?" tunnistas ta. "Ent kui minu riigi välisministri vestlus ausa, lugupeetud ja julge inimesega võib seda inimest ohustada, tunnen ma ennast tugevalt puudutatuna."

Olga Bogomolets võttis eile meedias sõna ja korrigeeris oluliselt avaldatud seisukohti. Bogomoletsi sõnul ei jaga ta Paeti väidet, et Maidani veresauna taga oli opositsioon. "Midagi sellist saaksin ma öelda vaid faktide põhjal," ütles Bogomolets. "Ei ole õige ja ei ole korrektne nii teha. Tuleb põhineda faktidele."

Viimase väite järgi võib Lotmani sõnul oletada, et Bogomolets luges neid asju vene allikatest, mis tõlgendasid Paeti sõnu tendentslikult.

Snaiprite omavahelised kõnelused on samuti avaldatud

Lotman viitas, et Maidanis snaiprite omavahelisi kõnelusi on omakorda lindistatud ja välja pandud Youtube'i. Ta tõdes, et muidugi ei saa sajaprotsendilise kindlusega välistada, et tegu on fabrikatsiooniga, kuid niisugust asja on siiski suhteliselt raske fabritseerida.

Ka ei ole Lotmani sõnul selge, milistel eesmärkidel oleks vaja seda teha, nii et ta hindas selle salvestatud kõneluse pigem autentseks.

Lotman analüüsis lindistust ennekõike keelelisest aspektist, kuid pööras tähelepanu ka sisule.

"Lingvistina võin kindlalt väita, et kõnelejad ei ole Ukraina püsielanikud. Asi pole selles, et nad räägivad omavahel vene keeles, seda teeb suur osa ukrainlasi," märkis Lotman. "Youtube'ist võib leida päris naljakaid videoid, milles kõvad rahvuslased, kellest üks seisab vene keele keelustamise eest Ukrainas, räägivad üksteisega riieldes puhast ja väga mahlakat vene keelt."

Lingvisti sõnul on olemas spetsiifilised intonatsiooni ja häälduse omadused, mille järgi võib kindlalt teha vahet inimesel, kelle emakeel on ukraina keel või kes on üles kasvanud ukraina keele keskkonnas, ja inimesel, kes on pärit Venemaa lõunaregioonidest.

Hoopis teistmoodi tema sõnul räägivad Kesk- ja Põhja-Venemaa elanikud. Häälduse järgi võib isegi teha vahet põlismoskvalase ja põlispeterburilase vahel.

Salvestatud hääled ei kuulu ukrainlastele

"Ma julgen väita, et enamik salvestatud hääli ei saa kuuluda ukrainlastele ega Ukraina venelastele. Teatud kahtlus võib tekkida vaid ühe hääle kohta, kes ei häälda täpselt välja teatud konsonantühendeid, mis on iseloomulik nii lõunavenelastele kui ukrainlastele," märkis Lotman.

Ta tõi näiteks vene sõna что, mida hääldatakse enamikus kohtades što, kuid Peterburi hääldus on tšto, lihtsustub Lõuna-Venemaal nii, et vahepealne t kipub ära kaduma, ukraina keeles aga kaob aga sootuks: šo.

Kindel tunnus on Lotmani sõnul sulghäälik g hääldamine, mida ka hästi vene keelt kõnelevad ukrainlased kipuvad hääldama hh-na, erinevalt lõunavene keele kergest h-st, mis sarnaneb vanakreeka spiritus asperiga: transkriptsioonis kasutatakse gamma-taolist märki.

Tegemist pole isetegevusega

Kuuldu sisu kohta kirjutas Lotman, et omavahel suhtlevad armeesnaiprid või nende imiteerijad, kes töötavad rühmana, milles on laskjad ja korrigeerijad (корректировщики).

"Igal juhul ei ole tegemist isetegevusega, laskjatega, kellel õnnestus hankida optilise sihikuga vintpüss, ega ka maffia-stiilis snaipritega," kirjutas Lotman.

Lotman pole enda sõnul kindel, et Ukraina opositsioonil on käepärast professionaalsed snaipriüksused, kellel muuseas ei ole mingi probleem tulistada oma inimesi.

"Modus operandi ei harmoneeru eriti Ukraina poliitikutega, küll aga Nõukogude eriteenistustega, mille traditsioonid on au sees ka praegusel Venemaal," märkis Lotman. "Mingilgi määral ei taha ma idealiseerida kõiki rahutustes osalejaid."

Maidani seltskond oli Lotmani sõnul väga erisugune ning Paremsektor koosneb üsnagi vägivaldsetest ja halvastikasvatatud inimestest. Siiski julgeb ta kahelda, et sellised tüübid võiksid olla needsamad külmaverelised mõrtsukad, kelle kõnet ta analüüsis.