Kuigi mind natuke kummastab ja häirib peaminister Ansipi justkui külm lähenemine Ukraina kriisi reaalsusele ning sealt paistvatele ohtudele, olen veendunud, et kõige vähem vajab Eesti praegu valitsuskriisi. Valitsus peab olema töö- ja otsustusvõimeline, mitte ei tohi tegeleda järgmiste valimiste või Eesti 2018. aasta eesistumisega Euroopa Liidus. Iga meie erakonna tulevik peab olema hetkel viiendajärguline.

Tänasel Eesti valitsusel, valitsuserakondadel ja kõikidel riigikogu-erakondadel saab praegu olla vaid üks eesmärk: kodumaal stabiilsuse säilitamine, kodanike informeerimine ja rahvusvahelise üldsuse teavitamine ohtudest, mida meie suur naaber võib tekitada.

Reformierakond, unustage mõneks ajaks läbirääkimised sotsidega ja hoidke elus võimuliitu, kes täna meie riigi eest vastutab. Küll need sotsid, kes väga valitsusse tahavad, suudavad samuti mõista, et Eesti julgeolek on tähtsam kui neli ministritooli ning spiikriamet.

Euroopa on mures. NATO peasekretär näeb kriisi Euroopas; Läti, Leedu ja Poola riigipead hoiavad üleval pidevaid dialooge; Soome kaitseminister jätab Venemaale visiidile minemata jne. Mul on hea meel, et ka meie välisteenistused on aktiivsed ning kiired, kuid valitsusreform võib ka nende senise töö osaliselt nullida. Kuigi suure töö teevad ametnikud ja suursaadikud, peavad ka nemad vastama küsimusele: Eesti, kas te teist aega valitsuskriisiks ei leidnud?

Mul on palve või ettepanek peaminister Ansipile: ärge minge teisipäeval Kadriorgu president Ilvesele lahkumispabereid viima. Las see kriis taandub, las Euroopa Liit ja NATO saavutavad Venemaaga dialoogi, mis rahustab nii Euroopat kui Eestit. Meie valitsus peab praegu olema tippvormis ja motiveeritud, fookus ei tohi isegi osaliselt nihkuda valitsuse lõhkumisele, IRLi sõimamisele ja sotsidega flirtimisele.

Kristen Michal ütles neljapäeval ETV saates "Kahekõne", et Ansip on Euroopas nimi, keda ei pea ühegi riigi valitsuse guugeldama. Aga kasutame Ansipi nime, kogemuse, otsustavuse ja valitsuse kooshoidmiskogemuse siis ära. Me teame, et peaminister tahab lahkuda, aga ta võib seda teha ka kuu või kahe pärast. Minu teada on Eestile oluliste riikide esindajad isegi meie riigijuhtidele viimastel päevadel vihjanud, et lõpetage valitsuse reformimine. See ei ole hetkel mitte kellegi huvides!

Seega, peaminister Ansip ja tänane valitsus, keskenduge kriisi ärahoidmisele ja Eestile; lükake uue valitsuse sättimine edasi.

Samuti pole ma kindel, et teisipäeval algama pidav president Ilvese Jaapani-visiit on meie julgeolekupoliitikale kõige parem.