Lekkinud vestlus on piinlik hetk Ühendriikidele ning selle eesmärk paistab olevat toetada teiste hulgas Venemaa süüdistusi, et Ukraina opositsiooni manipuleeritakse Washingtonist, mida president Barack Obama administratsioon visalt eitab, vahendab Reuters.

USA süüdistused, et Venemaa aitas lindistatud vestlust avaldada, ohustavad aga Washingtoni niigi pingelisi suhteid Moskvaga.

Nuland ütleb salvestuses Pyattile, et ei arva, et peamine opositsiooniliider, endine poksija Vitali Klõtško peaks olema Ukraina uues valitsuses.

„Niisiis ma ei arva, et Klitš (Klõtško) peaks valitsusse minema,“ ütleb Nuland salvestuses, mis on ilmselt tehtud jaanuari lõpus. „Ma ei arva, et see on vajalik. Ma ei arva, et see on hea idee.“

Esimeses audios arutavad Nuland ja Pyatt strateegiaid peamise kolme opositsiooniliidri, Klõtško, Arseni Jatsenjuki ja Oleh Tjahnõbokiga töötamiseks. Nuland leiab, et Jatsenjuk peaks olema valitsuses, Klõtško ja Tjahnõbok aga sellest väljaspool.

Nuland vihjab ÜRO kaasamisele poliitilise lahenduse leidmisele Kiievis.

„See oleks suurepärane, ma arvan, et aidata see asi kokku liimida ja et ÜRO aitaks seda kokku liimida ja tead... p....e see Euroopa Liit! (fuck the EU)“ ütleb Nuland salvastuses.

Pyatt vastab: „Täpselt. Ja ma arvan, et me peame midagi tegema, et see asi kokku jääks, sest võib olla üsna kindel, et kui see hakkab kõrgust võtma, hakkavad venelased kaadri taga tööd tegema, et seda torpedeerida.“

Teises salvestuses vestlevad omavahel Euroopa Liidu ametnikud ning see postitati samal päeval samalt YouTube'i kontolt. Varem on sealt tulnud videoid, milles näidatakse Ukraina meeleavaldajaid halvas valguses.

Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Catherine Ashtoni asetäitja Helga Schmid kurdab selles USA kriitika üle, et eurooplased ei toeta sanktsioone Ukraina isikute vastu vastuseks valitsusvastaste meeleavaldajate vastu vägivalla kasutamisele.

„On väga häiriv, et ameeriklased käivad ringi ja kritiseerivad Euroopa Liitu ja ütlevad, et me oleme liiga pehmed,“ ütleb Schmid Euroopa Liidu suursaadikule Ukrainas Jan Tombinskile.

Mõlema salvestuse üheaegne avaldamine on ilmselt mõeldud lääneriikide osaluse diskrediteerimiseks Ukrainas ning ilmselt ka kiilu löömiseks Brüsseli ja Washingtoni vahele.

Riigidepartemangu pressiesindaja Jen Psaki kritiseeris Vene ametnikke nende avaldamise eest.

Esimesena postitas salvestused Twitterisse Venemaa asepeaministri Dmitri Rogozini abi Dmitri Loskutov.

Nuland vabandas hiljem Euroopa Liidu ees öeldu pärast.

Ashtoni pressiesindaja ütles, et Euroopa Liit lekkinud salvestusi ei kommenteeri.