Välisminister Urmas Paet ütles, et Kesk-Aafrika vabariigis on nii julgeoleku- kui ka humanitaarolukord keeruline. „Riigis puhkenud religioosne vägivald erinevate usugruppide vahel on kaasa toonud sadu ohvreid ja ligi miljon sisepõgenikku,“ ütles Urmas Paet. „Peame tegutsema otsustavalt ja kiiresti, et ära hoida suuremat katastroofi,“ lisas ta välisministeeriumi teatel.

Eesti toetab Kesk-Aafrika vabariigi sisepõgenike olukorra leevendamist Rahvusvahelise Punase Risti komitee (ICRC) kaudu 50 000 euroga ning ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti (UNHCR) kaudu samuti 50 000 euroga.

ÜRO pagulaste ülemvoliniku ameti toetamisega aitab Eesti kaasa põgenike ja sisepagulaste olukorra parandamisele ja nende turvalise tagasipöördumise toetamisele. Rahvusvahelise migratsiooni organisatsiooni (IMO) andmetel on tervelt kaks kolmandikku sisepõgenikest valmis julgeolekuolukorra stabiliseerumise järgselt kodukohta tagasi pöörduma. Kriitiline seis on peavarju, joogivee ja kõige elementaarsemate tervishoiuteenuste ning hariduse pakkumisega. UNHCRi eesmärgiks on abi pakkumisel jõuda kuni 400 000 sisepõgenikuni suurendades selleks koostööd oma partneritega. Lisaks on eesmärgiks kõige konfliktsemates piirkondades seksuaal- ja soolise vägivalla ennetamine ning tagajärgedega tegelemine.

Rahvusvahelise Punase Risti komitee on Kesk-Aafrika vabariigis kohal olnud mitmeid aastaid ning teeb koostööd kohaliku Punase Risti seltsiga. Pikaajaline kogemus piirkonnas ja toimiv võrgustik on taganud organisatsioonile kõige parema juurdepääsu abivajajateni. ICRC tegevused hõlmavad haavatutele esmaabi andmist, mobiilseid kliinikuid haavatutele hospitaliseerimiseks, psühho-sotsiaalset tuge kannatanutele ning joogivee ja toidu tagamist abivajajatele. Samuti aitab ICRC taasühendada pereliikmeid, kes on konflikti tõttu lahutatud (eriti alaealised lapsed ja noorukid).

Eesti pöörab lisaks loodus- ja inimtegevusest põhjustatud akuutsetele katastroofidele tähelepanu ka pikaajalistele ehk nö unustatud kriisidele ning Kesk-Aafrika vabariiki oleme toetanud alates 2012. aastast rahvusvaheliste humanitaarabiorganisatsioonide kaudu 180 000 euroga. Viimati eraldas välisministeerium 2013. aasta detsembris 80 000 eurot ÜRO lastefondi (UNICEF) tegevuse toetuseks, et parandada Kesk-Aafrika vabariigi laste juurdepääsu haridusele.