Ekspertide hinnangul on tegemist Venemaa järjekordse järeleandmisega Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROK). Samasugusteks järeleandmisteks peetakse hiljutist amnestiaseadust ja homovastase seaduse tühistamist mängude ajaks. Kreml kardab, et lääneriigid võivad vastasel juhul olümpiat sootuks boikoteerida.

Määruse järgi on võimalik Sotšis hoolimata eelmisel aastal paika pandud keelust, mille järgi oli mängude ajal kehtivas julgeolekutsoonis igasugune protesteerimine rangelt lubamatu, nüüd ka 7. jaanuarist - 21. märtsini seal rahumeelselt meelt avaldada. Enne on vaja meeleavaldus muidugi ka politsei, julgeolekujõudude ja Sotši linnavõimudega kooskõlastada.

Õhtupoolikul president Putini pressiesindaja Dmitri Peskov siiski täpsustas, et rahulolematutele tehakse Sotšis oma tsoon, mida hakatakse julgeolekujõudude poolt eriliselt jälgima, ning kogu olümpiamängude alale nad ringi kohe kindlasti uitama minna ei saa.

Sotši taliolümpiamängude boikoteerimisest on teatanud Ameerika Ühendriikide president Barack Obama ja ka mitmete Euroopa riikide juhid. Põhjendusena ongi toodud Kremli inimõigustele vilistamist ja homovastasust.

Hoolimata sellest inspekteeris president Vladimir Putin reedel Sotši taliolümpiamängude võistluspaiku ja oli igati positiivne. Putin tegi koos peaminister Dmitri Medvedeviga paar kiiremat tiiru suusaradadel, mis asuvad mäe- ja laskesuusatamise võistluspaikade lähedal.