Peaminister Andrus Ansip ütles eile rahvusringhäälingule antud intervjuus, et vasakpoolsus ei ole ennast Eestis selgelt välja joonistanud.

"Need, kes ennast vasakpoolseks nimetavad, räägivad põhiliselt astmeliselt tulumaksust. See kindlasti ei ole valijate enamusele sümpaatne idee. Mina näen küll praegu seda, et valdavalt
vasakpoolsed erakonnad põgenevad debatist. Ainus suur sotside idee ongi ju olnud senise universaalse lastetoetuse süsteemi edasikestmises ehk suurendada neid universaalseid lastetoetusi. Et võtame kõigilt ja anname kõigile tagasi. See nüüd eriti nutikas küll pole," ütles Ansip.

Sotside esimehe arvates aga peaminister eksib, kui ta väidab end nägevat tänase parempoolse poliitika asendumises vasaktsentristliku suunaga mingit ohtu Eesti riigile. "Vasakule pöördumine tähendab muutust riigi sotsiaal- ja regionaalpoliitikas, mitte riigi geopoliitilises orientatsioonis. Hea vähemalt, et peaminister suutis seekord hoiduda otsesõnu Vene ohuga hirmutamisest," ütles Mikser Delfile.

Ka väänab peaminister Mikseri arvates tõsiselt tõde siis, kui ta süüdistab sotsiaaldemokraate debatist hoidumises, kuna sotsiaaldemokraadid olevat esimehe sõnul alati valmis sisuliseks debatiks. "Me näeme maailmavaatelisi valikuid palju laiema ja komplekssemana, kui seda on üksikud maksupoliitilised meetmed."

"Paraku on just reformistid teinud üksikutest maksuküsimustest ideoloogilised puujumalad, mistõttu klammerduvad nad suurema sisulise mõttevahetuse asemel nende külge. Ere näide sellest on üksikisiku tulumaksu langetamine ühe protsendi võrra, mille mõju riigi arengule ja majanduskeskkonna atraktiivsusele on peaaegu olematu, kuid mis röövib riigieelarve tulude poolelt 2015. aastal 75 miljonit eurot, tehes nii kingituse kõige jõukamatele," lisas Mikser.

Sotside esimees ütles ka, et vale on samuti peaministri püüd teha korras riigirahandusest maailmavaateline küsimus ning tegemist on pigem poliitilise hügieeni küsimusega. "See tähendab, et rahandus ja eelarve peavad olema korras, sõltumata sellest, kas ametis olev valitsus ajab parem- või vasaktsentristlikku poliitikat," leiab Mikser.

"Igal juhul on märkimisväärne, et nii Reformierakonda juhtiv peaminister Ansip kui ka IRL-i üks liidreid, parlamendispiiker Ene Ergma peavad oma aastalõpuintervjuudes vältimatuks Eesti poliitilise kursi vasakule pöördumist. See tõdemus peegeldab selgelt ühiskonna muutunud ootusi, mida isegi Eesti paremerakondade juhid ei saa enam päriselt eirata. Ma usun, et ega Ansip ja Ergma vasakpöörde peatsest saabumisest rääkides palju ei eksi," lõpetas Mikser.