Haarates Venemaa presidendi Vladimir Putini pakutud päästenöörist, kutsus Janukovõtš taas esile nõudmised tema tagasiastumiseks, vahendab Reuters.

Pärast seda, kui Janukovõtš oli teisipäeval Moskvas vastu võtnud Putini pakkumise osta Ukraina võlakirju ja alandada gaasi hinda, kogunesid Kiievis taas kümned tuhanded meeleavaldajad.

Opositsiooniliidrid on kutsunud üles korraldama aasta lõpus massimeeleavaldusi.

„Ta on loobunud Ukraina rahvuslikest huvidest, loobunud iseseisvusest,“ ütles opositsioonilise erakonna UDAR juht Vitali Klõtško teisipäeval rahvale.

Ukraina vajab hädasti raha, et katta välise rahastamise puudujääk, mis on järgmisel aastal 17 miljardit dollarit, mida on peaaegu sama palju kui keskpanga otsakorral valuutareserve, ning vältida maksevõimetuks muutumist.

Probleemi tõsidust rõhutades ütles Venemaa rahandusminister Anton Siluanov, et Moskva ostab juba selle nädala lõpuks kolme miljardi dollari eest Ukraina võlakirju.

USA hoiatas Kiievit, et tehing ei rahulda meeleavaldajaid ning Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ütles, et Venemaa ei peaks takistama Ukrainal läände vaadata.

„Praegusel hetkel paistab see olevat valik kas see või teine. Me peame sellele lõpu tegema,“ ütles Merkel ARD-le. „Enampakkumine ei lahenda probleemi.“

Moskva kergendas Kiievi koormat ka gaasiarve osas. Gazprom kärpis Ukraina makstavat hinda umbes 400 dollarilt 1000 kuupmeetri kohta 268,5 dollarini 1000 kuupmeetri kohta.

Ilmse vihjena Euroopa Liidu nõudmistele Ukrainaga assotsiatsioonileppe sõlmimise eeltingimustena ütles Putin, et Venemaa abi ei ole seotud mingite tingimustega, sealhulgas Ukraina liitumisega Venemaa juhitud tolliliiduga.

„Ukraina on meie strateegiline partner ja liitlane sõna igas mõttes,“ ütles Putin.