670-leheküljelise kava eesmärk on veenda šotlasi, et nad hääletaks järgmise aasta 18. septembril 306 aastat kestnud uniooni lõpetamise poolt Inglismaaga, vahendab Reuters.

Kuigi separatistid ei ole arvamusküsitluste järgi enamuses, loodab Salmondi Šoti rahvuspartei (SNP), et iseseisvuskava võidab enda poole palju skeptikuid ning vastab küsimustele, mille eiramises on SNP-d seni süüdistatud.

„Me teame, et meil on inimesed, oskused ja ressursid, et muuta Šotimaa edukamaks maaks,“ ütles Salmond.

Salmondi sõnul ei kulutata iseseisval Šotimaal kogutavaid makse tuumaprogrammidele ning Ühendkuningriigi tuumaraketid viiakse Šotimaalt igaveseks minema.

„Iseseisvus paneb Šotimaa inimesed oma saatust ise juhtima,“ lisas Salmond.

Esimese ministri asetäitja Nicola Sturgeon nimetas dokumenti kõige põhjalikumaks ja üksikasjalikumaks kavaks, mis on kunagi tulevase iseseisva riigi jaoks koostatud.

Šotimaa iseseisvuspüüdeid jälgitakse hoolega näiteks Kataloonias.

„Kui see on teostatav Ühendkuningriigis, peab see olema teostatav ka Hispaanias,“ ütles Kataloonia avaliku diplomaatia nõukogu Diplocati peasekretär Albert Royo.

Kümme kuud enne referendumit ei ole suur osa viiest miljonist šotlasest veel otsust teinud.

Sel nädalal Sunday Timesi avaldatud küsitluse järgi oli 47 protsenti Ühendkuningriigist lahkumise vastu, 38 protsenti selle poolt ja 15 protsenti polnud otsustanud.

Suurbritannia kolm üleriigilist poliitilist parteid on avaldanud iseseisvumisele vastuseisu, väites, et Šotimaal läheks üksi majanduslikult halvemini ning ta poleks võimeline end kaitsma ega oleks kuuldav ülemaailmsel näitelaval, nii nagu ta praegu on Ühendkuningriigi koosseisus.

Kaalul on Suurbritannia naftavarud Põhjamerel ning käimas on juba vaidlused, kuidas tuleks jagada Ühendkuningriigi riigivõlga ja mis saab tuumarelvadest.

Unioniste on viimastel nädalatel aidanud kaks finantsinstitutsioonide raportit. Ühes hoiatati, et Šotimaa peab tõstma makse ja kärpima kulutusi, kui Põhjamere naftatulud vähenevad ja rahvastik vananeb, ning teises öeldi, et iseseisvus muudaks keerulisemaks üle piiri pensionide maksmise.

Suurbritannia valitsuse uus Šotimaa minister Alistair Carmichael on aga teadlik kõhklevate valijate tugevusest. Kaks aastat tagasi saavutas SNP valimistel ülekaaluka võidu.

Carmichael on retoorikat karmistanud ja väitnud, et natsionalistid ei saa eeldada selliseid asju nagu Briti naela allesjätmine.

Suurbritannia parlamendi maksustamisgrupi raporti järgi dikteeriks Ühendkuningriik SNP plaanide elluviimise korral endiselt ka iseseisva Šotimaa fiskaalpoliitikat.

Uurija Marius Ostrowski ütles, et naela allesjätmine muudaks Šotimaa sõltuvaks Bank of Englandist kui keskpangast ja viimases hädas laenuandjast ning Ühendkuningriigi valitsuse juhtimisest fiskaalse vastutuse reeglite osas.