„Leppisime kokku, et loome Eesti-Vene töörühma fentanüüli levitamisega seotud kuritegude vähendamiseks. Selgitasime ka vastastikku kumbagi riigi narkoprobleeme ja hetkeseisu nii konkreetsete ainete leviala kui enim surmajuhtumeid põhjustavate sünteetiliste narkootikumide võimalike tootmiskohtade ja veoteede avastamist,“ iseloomustas minister Vaher kohtumise õhustikku.

Viimastel aastatel on Eesti ja Venemaa vahelises narkokaubanduses üha süvenevaks probleemiks üle piiri Eestisse ja mujale Euroopasse liikuvad ülimürgised sünteetilised narkootikumid, näiteks fentanüül, mis põhjustas 2012. aastal 80% kõigist Eestis aset leidnud narkosurmadest. Kui suurem osa Eestis ringlevast sünteetilistest uimastitest on pärit lähiriikide laboritest, siis Venemaa narkokontrolli teenistuse hinnangul liigub suur kogus sünteetilist ainet neile Hiinast. „Sel aastal alustasime naloksooni jagamist narkomaanidele ja nende pereliikmetele, et kiire reageerimisega üledoosist tingitud surma vältida,“ märkis siseminister.

Visiidi raames toimusid kohtumised siseministeeriumis, välisministeeriumis, maksu- ja tolliametis, kohtuekspertiisi instituudis, riigikogus ja riigiprokuratuuris. Lisaks kohtus Viktor Ivanov Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Korneliusega. Siseministeeriumi kohtumisel osalesid lisaks siseministrile ka PPA peadirektor Elmar Vaher ja tema asetäitja kriminaalpolitsei alal Krista Aas.