2. septembril leidis Bukarestis aset tragöödia, mis tõstis Rumeenias aastakümneid olemas olnud hulkuvate koerte probleemi esiuudiseks, vahendab Iltalehti.

Nelja-aastane poiss läks vanaema juurest jalutama ja leiti hiljem koerte puretuna. Šokeeriv juhtum sai palju tähelepanu ja Rumeenia president Traian Băsescu nõudis hädaseadust, mis võimaldaks hulkuvate koerte massilise tapmise.

Hulkuvate koerte tapmist lubav seadus jõustus lõpuks 25. septembril. Selle järgi võidakse lahtiselt ringi jooksev koer tappa, kui omanik või keegi teine, kes teda omale tahab, ei tule teda 14 päeva jooksul ära viima.

Koerte kohtlemine on olnud Rumeenias läbi aegade julm ja pärast tragöödiat muutus koeraviha üleüldiseks. Tapmine ei lahenda aga hulkuvate koerte probleemi pikemat ajaperioodi silmas pidades. Tapmine ei ole kooskõlas ka Euroopa Liidu põhimõtete ja väärtustega.

Euroopa Parlamendi loomade heaolu küsimustega tegelev grupp saatis varsti pärast tragöödiat Rumeenia presidendile pöördumise, milles nõudis koerte massitapmise takistamist. Saadetud on veel kaks pöördumist, kuid loodetud vastust pole tulnud. Petitsioonid ja üle Euroopa korraldatud meeleavaldused ei pannud Rumeeniat kaaluma muid meetmeid probleemi lahendamiseks.

Rumeeniale on meelde tuletatud ka 2011. aastal alla kirjutatud deklaratsiooni, kus koertepopulatsiooni arvukuse piiramise meetodina toetatakse steriliseerimist, marutaudivastast vaktsineerimist ja lemmikloomade omanike vastutusele võtmist. Deklaratsiooni ühe koostajana mainitakse Euroopa Parlamendi liiget Rumeeniast Daciana Sârbut.

Sârbu kuulub ka loomade heaoluga tegelevasse parlamendigruppi, kuid on kohalike olude tundmisest hoolimata hoidunud olukorda avalikult kommenteerimast.

Sârbu võttis grupi koosolekul 12. septembril sõna, kus avaldas rahulolematust grupi hulkuvate koerte tapmist vastustava seisukohavõtu tekstiga ja väitis, et Rumeenias jõustunud koerte tapmist lubav seadus pole karmim kui Prantsusmaal või Saksamaal.

„Et Euroopa Liidu seadust hulkuvate koerte kaitsmiseks ei ole, ei saa me teha muud kui austada Rumeenia seadust ja jälgida, et kõik rakendavad meetmeid korrektselt,“ ütles Sârbu.

Sârbu süüdistas lisaks Rumeenia presidenti selles, et ta ei suutnud oma varasemas ametis seda probleemi lahendada.

„Tal oli Bukaresti linnapeana palju raha populatsiooni kontrollimiseks, aga ta ei teinud midagi,“ süüdistas Sârbu.

Euroopa Liidu käed on seni seotud, sest Euroopa Liidul ei ole loomade heaolu puudutavat direktiivi. Euroopa Komisjon on lubanud ülddirektiivi veel sellel aastal.