„MOT“ intervjueeritud Kerava vangivalvur Risto Nieminen ütles, et Soomes teenib vang paremini kui Ida-Euroopas miinimumpalgal olev inimene, vahendab Uusi Suomi.

„Kui siin [avavanglas] teenib kuskil 800-1000 eurot, siis usun, et Rumeenias teenib kuskil 200-300. Ja Eestis on praegu miinimumpalk pärast tõusu 390 eurot ja siin [Soome avavanglas] on miinimumpalk 4,10 eurot tunnis, nii et sellest võib arvutada, et avavangla miinimumpalk on suurem kui Eesti miinimumpalk,“ ütles Nieminen YLE-le.

Soome avavanglas on vangi miinimumpalk umbes 650 eurot kuus. Hämeenlinna vanglatöö juht Pertti Kari ütles YLE-le, et üks Eesti vang kirjutas talle, et tuleb parema meelega tagasi Vanaja vanglasse kui käib Eestis tööl.

Soomes karistust kandvad Eesti vangid kardavad samas Eestisse saatmist ja võitlevad selle vastu kõigi vahenditega. „MOT“ teatel on vähemalt kaks Soomest väljasaatmisotsuse saanud Eesti vangi teinud otsusest teada saades enesetapu.

„Ma ei ole ise käinud üheski Eesti vanglas, aga olen aru saanud, et see tase seal ei ole sama hea kui Soome vanglates. See on meile küll teada, et nii on,“ tunnistas Soome justiitsminister Anna-Maja Henriksson YLE-le.

Eestisse üleviimised on problemaatilised ka Euroopa Nõukogu kokkulepete järgi. Nimelt ei tohiks vangi üle viia, kui vastuvõtva riigi seadusandlus erineb märkimisväärselt Soome omast näiteks tingimisi vabastamise osas. Eestis istuvad esimest korda süüdi mõistetud oma karistusi kauem kui Soomes ja paljude karistus on üleviimisega pikenenud.