Bloki poliitilise- ja julgeolekukomitee suursaadikud kutsuti suvepuhkuselt tagasi erakorralistele kõnelustele. Kohtumine algas Brüsselis päev pärast seda, kui EL-i juhid teatasid, et blokk "vaatab oma suhted Egiptusega kiiresti üle" ning hoiatas, et olukorra edasisel eskaleerumisel võivad olla Egiptuse ja selle naaberriikide jaoks "ettearvamatud tagajärjed".

"Hiljutised sündmused Egiptuses, eriti viimaste päevade vägivald, on äärmiselt murettekitavad," märkisid Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso ühisavalduses.

"See tee ei vii eduni. On äärmiselt oluline, et vägivald lõpetataks viivitamatult," sõnasid EL-i juhid. "Ehkki maksimaalselt peaksid end tagasi hoidma kõik osapooled, rõhutame ajutise valitsuse ja sõjaväe eriti suurt vastutust kokkupõrgete lõpetamisel," jätkub avaldus. "Egiptuse rahva püüdlusi demokraatia ja põhivabaduste poole ei saa eirata ning veel vähem verega maha pesta."

Suursaadikute kohtumisel loodetakse jõuda kokkuleppele EL-i koordineeritud vastuse põhipunktides, mida viimistletakse EL-i välisministrite erakorralisel kohtumisel, mis korraldatakse ilmselt nädala teisel poolel, edastas AFP BNS-i vahendusel.

EL on Egiptuse jaoks oluline abi, laenude, majandussidemete ja turismi allikas. Euroopa Liit ja bloki liikmesmaad lubasid eelmisel aastal Egiptusele abi ja laenudena kokku viis miljardit eurot. Abi on seatud sõltuvusse Egiptuse poliitilistest ja kohtuvõimu-alastest edusammudest ning EL pole alates 2012. aastast reformide puudumise tõttu uut otsest eelarvetoetust Egiptuse valitsusele heaks kiitnud.

Hoolimata mõne EL-i riigi ettepanekutest peatada Egiptusele abi või rakendada sanktsioone, ütles tundmatuks jääda soovinud bloki diplomaat, et esmaspäevase kohtumise eesmärk pole niivõrd "otsuste langetamine kui järgmiste sammude kaalumine". Diplomaatidele annab olukorrast ülevaate EL-i eriesindaja Egiptuses Bernardino Leon.