Eelmisel aastal selgus Reformierakonna rahastamise kohta palju huvitavat kriminaaluurimise käigus kogutud materjalidest, mis avaldati kriminaalmenetluse lõpetamise määruses. Uurimist alustati karistusseadustiku punkti järgi, mille kohaselt erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumise eest saab kriminaalkorras trahviga karistada.

Selle punkti karistusseadustikust tahab nüüd uus eelnõu üldse ära kaotada. See tahetakse asendada teise punktiga, mille kohaselt oleks kriminaalkorras oleks karistatav üksnes selline keelatud annetus, mis tehakse "suures ulatuses".

"Suur ulatus" on seaduses paika pandud mõiste, mis tähendab sajakordset miinimumkuupalka, mis on praegu 320 eurot. See tähendab, et alla 32 000 euro suuruse keelatud annetuse puhul oleks tegemist pelgalt väärteoga.

Reformierakond on kogu aeg kinnitanud, et Meikari väited Reformierakonna musta rahastamise kohta on valed. Peaminister Andrus Ansip lausus kahe nädala eest, et erakond ei tohi üldse ebaseaduslikke annetusi vastu võtta, kui talt küsiti, miks on ebaseadusliku annetamise kriminaalkorras karistamise piiriks seatud 32 000 eurot.