Sotsiaalministeeriumi kantsler Marelle Erlenheim allkirjastas lepingud, mis võimaldavad kasutada Norra finantsmehhanismi toetusi perevägivalla ja inimkaubanduse ennetamiseks ja ohvrite toetamiseks.

Kokku on selleks planeeritud ligi 1,5 miljonit eurot.

Inimkaubanduse ennetamise ja ohvrite abistamise nõustamisliini kaudu on võimalik saada näiteks tasuta juriidilist konsultatsiooni töölepingute kohta, nõuandeid välismaale tööle või õppima minemisest, aga ka ohu korral konkreetset abi jne. Möödunud aastal abistati nõustamisliini kaudu 671 inimest.

Lisaks saavad 26. augustini valdkonna huvigrupid, asutused, mittetulundusühingud, kohalikud omavalitsused ja ettevõtete esindajad ning praktikud taotleda toetust soopõhise vägivalla ja inimkaubanduse tõkestamiseks. Avatud taotlusvooruks on planeeritud 500 000 eurot.

Eestis saab politsei keskmiselt kuus perevägivalla juhtumi teadet päevas. Tõenäoliselt ei anta politseile teada kõigist juhtumitest ning tegelikkuses on probleem veelgi suurem,“ ütles sotsiaalministeeriumi kantsler Marelle Erlenheim.

„Ohvrite abistamiseks panustame senisest enam abiteenustesse, mis aitavad neil vägivaldsest situatsioonist välja tulla ja pärast kogetud vägivalda oma eluga edasi minna,“ lisas ta.

Kantsler tõi välja, et lisaks perevägivalla ohvrite abistamisele suunatakse samavõrra tähelepanu inimkaubanduse tõkestamisele. Seda eelkõige rehabilitatsiooni- ja varjupaigateenuse pakkumise ning nõustamisliini toetamisega. „Kui inimesed otsivad või neile pakutakse tööd, on väga oluline, et nad teaksid, milliste kohustustega nad ennast seovad ja millised on tegelikud töötingimused. Sama tähtis on omada infot tööandja tausta kohta,“ rõhutas Erlenheim.

Norra toetusega seonduv info, k.a. avatud taotlusvoorud, on leitav sotsiaalministeeriumi kodulehelt.