Õiguskantsleri aastaülevaade tutvustab õiguskantsleri tööd põhiõiguste ja -vabaduste kaitsel ning põhiseaduslikkuse järelevalve osas, aastaülevaates on välja toodud ka õiguskantsleri tegevused väärkohtlemise ennetusasutusena ning käsitletud on laste õiguste osakonna eelmise aasta tegevusi.

Lisaks eeltoodule leiab ülevaatest teavet veel mitmete teiste õiguskantslerile määratud ülesannete täitmise kohta.

2012. aastal esitati õiguskantslerile 2040 avaldust, mida on võrreldes eelneva aastaga 3,9 protsenti vähem. Aruandeaastal algatas õiguskantsler 1610 asjamenetlust, algatatud asjamenetlustest 296 korral viidi läbi sisuline menetlus, omaalgatuslikke menetlusi oli 52 ning toimus 44 kontrollkäiku. Sisulistest menetlustest 37 protsenti olid ombudsmani menetlused, 33 protsenti normikontrolli menetlused ning 30 protsenti erimenetlused. Normikontrolli menetluste käigus tuvastas õiguskantsler vastuolu põhiseaduse või seadustega kokku 13 korral.

Ombudsmani menetluste puhul tuvastas õiguskantsler hea halduse tava ja õiguspärasuse rikkumise kokku 42 juhul. Õiguskantsler tegi 2012. aastal riigikogule üheksa ettepanekut seaduse põhiseadusega kooskõlla viimiseks ning andis arvamuse kahele Riigikogu menetluses olnud eelnõule.

Eelmisel aastal oli õiguskantsleri üks olulisemaid prioriteete laste õiguste kaitse. Lasteombudsmani fookuses oli ülevaateaastal kolm suuremat teemat: asenduskodus kasvavate laste õigused, laste kehalise karistamise keelustamine ning laste vaesusega seotud probleemid. Ülevaateaastal külastasid õiguskantsleri nõunikud 14 asenduskodu ning selle põhjal valmis 2013. aasta aprillis mahukas asenduskoduteenuse analüüs.

Sügisel saatis lasteombudsman sotsiaalministrile avaliku pöördumise laste kehaline karistamine keelustamiseks, kuna lasteombudsmani hinnangul rikub laste kehaline karistamine inimõiguste aluspõhimõtteid – õigust füüsilisele puutumatusele ja inimväärikusele. 2012. kevadel kutsus lasteombudsman kokku ümarlaua, kus tutvustati lasteombudsmani poolt koostatud laste vaesuse ülevaadet ning otsiti lahendusi laste vaesusega seotud probleemidele. Lisaks eelpool loetletule tegeles lasteombudsman eelmisel aastal lapse õigusi puudutavate menetlustega ning lapse õiguste edendamisega seotud tegevustega.

Õiguskantsler esineb aastaülevaate ettekandega riigikogus sügisel.