President Toomas Hendrik Ilvese avalike suhete nõunik Toomas Sildam ütles Delfile, et president Karzai võimalikust Eesti külastusest oli juttu juba 2010. aasta sügisel, kui president Ilves viibis töövisiidil Afganistanis ja kohtus Hamid Karzaiga Kabulis.

"Tegemist on kahe riigi suhetes ajaloolise sündmusega, sest see on Afganistani riigipea esimene visiit Eestisse üleüldse," märkis Sildam.

Visiidi jooksul kohtub Hamid Karzai president Toomas Hendrik Ilvese, riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga, kes annab ka töölõuna.

"Kohtumistel keskendutakse Eesti-Afganistani suhetele, järjest olulisemaks ja mitmekesisemaks muutuvale tsiviilkoostööle ning Afganistanile pärast 2014. aastat, mil Afganistani armee ja politseiüksused peaksid kandma julgeolekuolukorra eest peavastutust, sest ISAF on tuntavalt vähendanud oma kohaolekut," rääkis Sildam.

Sildami sõnul saadab president Karzaid saadab Afganistani välisminister Zalmai Rassoul ja delegatsioonis on ka mitmed Afganistani riigipea võtmenõunikud. Rassoul kohtub Eestis oma kolleegi Urmas Paetiga.

"Külalise turvalisuse, nagu alati sellistel puhkudel, tagab vastav politseiasutus tihedas koostöös oma partnerstruktuuridega," ütles Sildam president Karzai turvamist kommenteerides.

Afganistani presidendi kantselei teatel külastab Karzai Euroopa visiidi käigus ka Soomet ja Taanit.