"Majandusministeeriumi möödalaskmised ei piirdu vaid elektri hinnaga," ütles Keskerakonda kuuluv riigikogu liige Lauri Laasi.

Ta viitas, et probleemsed on Eesti Energia miljoniinvesteeringud USA kõrbesse, pankroti veerel Estonian Air, miljoneid eurosid seadusvastaselt laiali jaganud EAS, korruptsioonihõng Maanteeametis.

"Uus inimene majandusministri kohal ei suudaks teha küll koheselt imesid, kuid vähemalt hoiaks ära lauslollused, mille värskeks näiteks on uue EAS-i juhatuse liikme 6500 euro suurune kuupalk ehk suurem kui presidendil või peaministril," lisas Laasi.

Arutamise aeg on möödas

Laasi sõnul on viimasel ajal ka parlamendis tekkinud olukord, kus asjade arutamisel enam sügavat sisu pole.

"Majandusministrile esitatud ebamugavaid arupärimisi on hakatud tema erakonnakaaslasest riigikogu esimehe poolt blokeerima kui üksikküsimusi või siis suunama mõnele teisele ministrile," ütles Laasi.

Juhan Partsi ja kodukuludega seonduvat üritatakse Laasi sõnul vältida ning kui arupärimine lõpuks peaks siiski saali vastamisele jõudma, kuulab neid heal juhul valitsuskoalitsiooni saadikutest vaid istungi juhataja.

Paralleel Jüriöö ülestõusuga

"Täna õhtupoolikul on meeleavaldusele oodatud kõik need, kes saavad aru, et koduköögis valitsuse kritiseerimine ei vii kuhugi," kutsus Laasi rahvast üles. "Kui me oma sõnumit jõuliselt ja otse kohale ei vii, siis tundubki ministritele, et rahvast võiks veel natuke pigistada."

Laasi sõnul on valik ju selles, kas leppida kuuse alla kolimisega või enda eest võidelda. "Jüripäeva eelõhtul on vaja rahval koguneda ja näidata, et nad ei lepi ebaõiglaste koormistega, olgu need siis välismaised nagu vanasti või kodumaised nagu täna," tõi Laasi paralleeli ajaloost.

Meeleavalduse eestvedajate hinnangul on 670 aasta möödumist Jüriöö ülestõusu algusest asjakohane tähistada majandusministrist kurjade vaimude väljaajamisega, mida on kunstnikud lubanud oma performance etteaste käigus meeleavaldusel teha.

Keskerakonna ja kodanikuühenduste eestvedamisel toimub 22. arpilli õhtupoolikul elektrihinna tõusu vastu protestimarss, mis algab Tammsaare pargist ja lõpeb majandusministeeriumi juures.

Keskerakond avaldab rongkäiguga protesti valitsuse tegevusetuse vastu elektri hinnatõusu leevendamisel.