Peaminister Andrus Ansip on puhkusel järgmise nädala neljapäevast ülejärgmise nädala esmaspäevani, 27.-31. detsembrini, neljapäeval asendab teda Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees, kaitseminister Urmas Reinsalu, reedel reformierakondlasest keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus ning laupäevast esmaspäevani taas Urmas Reinsalu, kirjutab BNS.

IRL-i kuuluv majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts puhkab neljapäevast ülejärgmise nädala reedeni, 27. detsembrist 4. jaanuarini, tema kohuseid täidab sel ajal IRL-i kuuluv põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Reformierakonda kuuluv justiitsminister Hanno Pevkur puhkab järgmise nädala neljapäeval ja reedel 27.- 28. detsmbril, neljapäeval täidab justiitsministri kohuseid reformierakondlasest kultuuriminister Rein Lang ja reedel IRL-i kuuluv siseminister Ken-Marti Vaher.

Kaitseminister Urmas Reinsalu puhkab järgmise nädala reedel, sel ajal täidab kaitseministri kohuseid IRL-i kuuluv haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo.

Kultuuriminister Rein Lang puhkab järgmise nädala reedel, 28. detsembril, aasta viimasel päeval, 31. detsembril, 7.- 9. jaanuaril ning 14.- 22. jaanuaril. Langi puhkusel ajal täidab kultuuriministri kohuseid reformierakondlasest sotsiaalminister Taavi Rõivas.

Reformierakondlasest keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus on puhkusel 2.- 18. jaanuaril, tema kohuseid täidab sel ajal justiitsminister Hanno Pevkur.

Vastavalt vabariigi valitsuse seadusele nimetab peaminister omakorraldusega kaks ministrit, kes asendavad valitsusjuhti tema äraolekul. Peaministri esimene asendaja on koalitsioonipartneri erakonna esimees Urmas Reinsalu ning teine asendaja Reformierakonda kuuluv keskkonnaminister Keit Pentus.

Ministrite asendamise kord näeb ette, et kui ära on peaminister ning nii esimene kui ka teine asendaja, asendab valitsusjuhti vanim kohalolev minister. Valitsuse vanim minister on IRL-i kuuluv haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo (58).

Valitsusjuhti asendaval ministril on samad õigused ja kohustused mis peaministril. Erandina ei või peaministrit asendav minister esineda riigikogu ees valitsuse tagasiastumisavaldusega ega teha presidendile ettepanekuid ministrite ametisse nimetamiseks ja ametist vabastamiseks.

Lisaks kehtib kord, mille järgi on igal ministril tema äraoleku ajaks asendaja.