Riigiprokuratuuri kinnitusel saab kõiki toiminguid, mis praeguses olukorras võiks kasu tuua, teha kriminaalmenetluse väliselt. "Oleme pidevas kontaktis kaitsepoltiseiga ja niipea, kui ilmneb, et kriminaalmenetluslikest toimingutest oleks reaalset kasu, me menetluse ka alustame," selgitas riigiprokuraruuri pressiesindaja BNS-ile.

Väljaspool Eestit toime pandud kuritegude osas teeb kriminaalmenetluse alustamise või mittealustamise otsuse riigiprokuratuur.

Kurjategijad võtsid esmaspäeval Aafrikas Nigeeria rannikul pantvangi kuus Venemaalt pärit meremeest ja ning ühe Eesti kodakondsusega meremehe, teadaolevalt ei saanud ükski meremeestest röövi käigus vigastada.

Välisministeeriumi pressiesindaja sõnul teavitas laevafirma Bourbon teisipäeval välisministeeriumit, et ettevõttele kuuluva laeva Bourbon Liberty meeskonna seitse liiget, kelle hulgas on ka üks Eesti kodanik, on Nigeeria ranniku lähistel piraatide poolt röövitud.

Kurjategijad tungisid laevale esmaspäeva ennelõunal kohaliku aja järgi kell 11.30. Kurjategijad viisid seitse meremeest laevalt minema, laeva ennast pantvangistajad ei kaaperdanud. Laev asus rünnaku ajal 40 meremiili kaugusel Nigeeria rannikulinnast Brassist.

"Välisministeerium tegeleb küsimusega koos teiste vastavate ametiasutustega ning on ühenduses Eesti kodaniku lähedastega ja laevafirma esindajatega," ütles pressiesindaja.

Mehhikos visiidil viibiv välisminister Urmas Paet kinnitas Delfile, et esialgu Nigeeriasse Eesti ametnikku piraatide poolt röövitud eestlase jälgi otsima ei saadeta. "Otsustame mineku vastavalt infole," lausus Paet.

Delfi andmetel on röövitud eestlane "pigem noorem mees, keda kodumaal ootab ka perekond".