Austraalia kodanik Assange viibib Londonis Ecuadori saatkonnas. Ecuador on otsustanud anda talle poliitilist varjupaika, kuid ta ei saa Suurbritanniast lahkuda, sest viimane on kohtuotsuse põhjal sunnitud andma ta välja Rootsile, kus teda süüdistatakse seksuaalkuritegudes, vahendab BNS.

Assange kardab, et Rootsi annab ta oma korda välja Ühendriikidele, kus teda ootab spionaažisüüdistuse alusel kohus tuhandete USA valitsuse saladokumentide avalikustamise eest.

Austraalia välisminister Bob Carr ütles, et Austraalia ei saa sekkuda juhtumite korral, mis jäävad tema jurisdiktsioonist välja, kuid Stockholm olevat mõista andnud, et Assange'i ei saadeta Ühendriikidesse.

Carri sõnul on rootslased öelnud, et nad ei anna kedagi välja, kui tegu on kuriteoga, mille eest võidakse rakendada surmanuhtlust või kui see on seotud sõjaväe või luurega.

Rootsi ei ole seni Washingtonilt väljaandmistaotlust saanud, kuid Rootsi seadused ja Euroopa Liidu inimõiguskonventsioon keelavad anda inimest välja riigile, kus talle võidakse määrata surmanuhtlus.