Politoloogi sõnul on IRL pigem ettevaatlik, kuna avalikkuse silmad on pööratud eelkõige Reformierakonnale, mitte neile.

"IRLil poleks midagi eriti võita, kui ta asuks uurimise praeguses faasis nõudma Michali tagasiastumist - see tekitaks koalitsioonis asjatuid pingeid ning IRL pole hetkel ka eriti tugeva avalikkuse surve all, et tingimata sellist sammu astuda. Pigem oodab avalikkus, et Reformierakond siinkohal ise oma järeldused teeks, mitte et IRL n-ö ambrasuurile viskuks," ütles Saarts Delfile.

Isegi kui IRL oleks hakanud Michali tagandamist nõudma, siis ei oleks see viinud koheselt valitsuskriisini, sõnas Saarts.


IRL kardab Reformierakonna kättemaksu?

"Küll oleks see tekitanud suuri pingeid koalitsiooni sees, mida suvisel ajal keegi ei soovi. Lisaks oleks see andnud Reformierakonnale märku, et IRL pole usaldusväärne partner ning tuleks tulevikus asendada mõne teisega. Koalitsioonist väljakukkumine pole IRLile peagi lähenevaid valimisi arvestades kõige parem stsenaarium," ütles Saarts.

"Teades Reformierakonna käitumisstiili, siis tõenäoliselt oleks Michali tagasiastumise nõudmise sammule järgnenud ka Reformierakonna-poolne kättemaks - sügisel oleks me sellisel juhul saanud IRLi ministrite kohta ajakirjandusest lugeda "uut ja huvitavat" infot," arvas politoloog.

Eile teatas peaministri ülesannetes olev IRLi esimees ja kaitseminister Urmas Reinsalu, et ei pea mõistlikuks kuriteos kahtlustuse saanud koalitsioonipartnerist justiitsminister Kristen Michali tagandamisega valitsuskriisi esilekutsumist.

“Meil on koalitsioonivalitsus ja praeguses olukorras ei pea ma mõistlikuks valitsuskriisi väljakutsumist,” ütles Reinsalu.