Selleks vajalik määruse eelnõu, millega kehtestatakse puudega isiku kaardi vorm ja väljastamise kord, on hetkel kooskõlastusringil eelnõude infosüsteemis, teatas sotisaalministeerium.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur selgitas, et praegu kehtiv kord võimaldab puuet tõendada üksnes ekspertiisiotsusega või pensionitunnistusega.

"Kui pensionitunnistuse kaasaskandmisega erilisi probleeme pole, siis arvestades, et ekspertiisiotsus on kehtiv kuni viis aastat, on selle kaasaskandmine tülikas," rääkis minister.

Samuti tuleb tema sõnul arvestada, et ekspertiisiotsus sisaldab rohkem delikaatseid isikuandmeid, kui see on erinevate soodustuste saamise õiguse tõendamiseks vajalik.

"Seetõttu pidasime just puudega laste ja tööealiste puudega inimeste elu lihtsustamiseks oluliseks eraldi kaardi loomist," täpsustas minister Pevkur.

Tänavu 1. jaanuari seisuga oli Eestis kehtiva puude raskusastmega kokku 12 649 isikut, kes ei olnud samaaegselt pensionärid ja seega ei omanud ka pensionitunnistust.

Määruse eelnõu esitati kooskõlastamiseks eelnõude infosüsteemi EIS kaudu ministeeriumidele ning arvamuse avaldamiseks Eesti Puuetega Inimeste Kojale ja Eesti Patsientide Esindusühingule.