Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et sooline palgalõhe on ainult üks kitsas valdkond, edasi töötatakse ka võrdsete võimaluste edendamise arengukava väljatöötamisega.

Soolise palgalõhe vähendamise tegevuskava meetmed jagunevad tema sõnul aga viide gruppi. Ette on nähtud nii koolitus kui ka teavitus, samuti Eurostati ja Eesti statistikaameti andmete kogumise muutmine ühtsemaks, töö-, pere- ja eraelu ühitamisega seotud tegevused ning haridussektoris õpetajate koolitusele suurema tähelepanu pööramine.

Kõige suurem palgalõhe kokkadel

Pevkur viitas Praxise uuringule, mille andmetel on kõige suurem sooline palgalõhe kokkade seas – erinevus suurema ja väiksema palga vahel on 32 protsenti ehk ligi kolmandik. Minister selgitas seda sellega, et restoranide tippkokad on valdavalt mehed ja koolikokad valdavalt naised.

Vaid kohtusüsteemis saavad naised rohekm palka kui mehed ja ministri sõnul võib selle põhjuseks olla, et teise astme kohtus on kõrgemad palgad ja seal töötab rohkem naisi, millest tuleb ligi seitse protsenti palgalõhet naiste kasuks.

Eesti statistikaameti andmetel oli 2011. aasta keskmine sooline palgalõhe Eestis 22,9 protsenti.
Me oleme ühes grupis Saksamaa, Austia ja Soomega. Kõige väikseme palgalõhega riigid Euroopas on Sloveenia, Malta ja Itaalia.