Ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga lausus, et ametiühingute põhimõtteks on töötukassas välja pakkuda vaid töötajate töötuskindlustusmakse suurus, et tagada töötajatele vajalik töötuskindlustuse tase.

Ametiühingute arvutuste kohaselt oleks piisanud 2,25 protsendi suurusest töötuskindlustusmakse suurusest, millest 2/3 maksaksid töötajad ja ülejäänud tööandjad, et jätkuks töötuskindlustusmaksete tegemiseks ja jääks ka tagavaraks.

"Praegu on selge see, et maksemäär kolm protsenti tähendab, et töötajate taskust võetakse aastas üle 40 miljoni ebavajalikult ära ja reservid kasvavad 2013. aastal 72,4 miljonit," lausus Taliga.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur olevat selle peale vastanud, et töötuskindlustusmakse langetamine töötajatele 1,5 protsendi peale tooks järgmisel aastal kaasa suure maksukoormuse languse, mistõttu tööõnnetuse ja kutsehaiguse kindlustuse sisseviimine 2014. aastal tooks kaasa uuesti maksukoormuse tõusu ja taoline kõikumine pole hea. Taliga leidis aga, et töötuskindlustusmakse suurus ei peaks sõltuma riigi murest maksukoormuse näitajate pärast ega muust taolisest.

Kuna valitsus tahtis maksemääraks kokku kolm protsenti, tegidki ametiühingud Taliga sõnul ettepaneku määrata kindlustusmakseks võrdselt 1,5 protsenti nii töötajatele kui tööandjatele, mis on küll senise tavaga vastuolus olev, aga seadusega lubatud lahendus. See ettepanek hääletatigi maha. 

"Ei saa välistada, et valitsusel on eelarvega kitsas käes ja põhjendamatult kõrge maksega tahetakse suurendada valitsuse käes olevat väga odavat raha hulka," teatas Taliga.